Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

30 év története  – Kiállításmegnyitó a könyvtárban

Horváth Andrea | 2022.09.06.




A 30 éve megalakult Pápai Huszár Egyesület életét, ünnepeit, mindennapjait mutatja be az a tablósorozat, mely katonai egyenruhákkal, viseletekkel, könyvekkel, dokumentumokkal, fotókkal, rajzokkal kiegészülve ad átfogó képet a hagyományőrző közösségről. A jubileumi kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtárban látható.

A Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred parancsnoksága és I. osztálya 1884-ben költözött Pápára és itt is állomásozott az első világháborúig, de a Gorodok-Satanownál véghezvitt vakmerő és gyönyörű rohamban a legnagyobb veszteségeket a pápai 7. ezred szenvedte el. Elsősorban az ő tiszteletükre, dicsőségük és emlékük megőrzésére, de minden idők huszárjainak emlékére néhány lelkes kezdeményező irányításával 1992. június 30-án – az országban hatodikként – megalakult a Pápai Huszár Egyesület, mondta Bolla Kálmán elnök a kiállításmegnyitón tartott beszédében.

A tablókon látható fotókon megelevenedik az egyesület története, a programok, a  megemlékezések, a történelmi bemutatók, a közös alkalmak, a lovas programok. A pápai hagyományőrzők arra is mindig nagy gondot fordítottak, hogy a tematikus történelmi bemutatókra mindig készüljenek hiteles jelmezek és korhű egyenruhák. Ezek is láthatók a tárlatban, természetesen a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred egyenruhája kiemelt helyet kapott a válogatásban.

Bolla Kálmán elnök szólt az egyesület három évtizedéről, s hangsúlyozta, szerencsére van utánpótlás, vannak fiatal hagyományőrzők, akik továbbviszik a huszárok emlékét, a katonák, a hősök tiszteletét. A történelmi játékok kapcsán hozzátette, hogy ezek nagyon alapos szervezést, sok munkát igénylő, költséges programok voltak, így a következő pár évben ilyen rendezvényre nem vállalkoznak, de talán majd később a fiatalok felelevenítik ezeket, felidézve a régi bemutatók dicsőségét.

Nagy Zoltán, az egyesület alelnöke elmondta, hogy a tárlat kapcsán rendhagyó történelemórákat is tartanak iskolai csoportoknak. Erre előzetes regisztráció szükséges.

A tárlat október 8-ig látható a Jókai Mór Városi Könyvtárban.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: