Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Itt olvastak ők – Séta a kulturális egyletek nyomában

Horváth Andrea | 2022.09.08.

Szeptember 8. az olvasás világnapja. A Jókai Mór Városi Könyvtár ehhez kapcsolódóan ma délután helytörténeti sétát szervezett, Itt olvastak ők címmel. A hat helyszínből álló tematikus túra során a városban egykor működő kulturális egyletek székházait keresték fel a sétálók.

Császár Csilla könyvtáros volt a program szervezője, aki egy térképet is összeállított a résztvevők számára. A séta a Jókai Mór Városi Könyvtárból indult. A könyvtár több mint 70 éve áll a városi közművelődés, az olvasás ügyének szolgálatában, hangzott el a köszöntőben. Innen a Március 15. térre vezetett a csoport útja, itt állt egykor a város kőszínháza, mely nagyon sok színvonalas előadásnak adott otthont. Itt természetesen megemlékeztek a református kollégium önképzőköréről, mely bölcsője volt a szárnyait bontogató Jókai Mórnak és Petőfi Sándornak.

A Pápai Kaszinó kulturális egyesületként szerveződött, 1834-ben alakult meg a Griff szálló emeleti nagytermében. A Fő téren is megállt természetesen a csoport, hisz a szálló nagyon sok egylet ünnepi rendezvényének volt otthona. A Pápai Kaszinó egyébként a Jókai Kör megalakulásáig a legfontosabb kulturális közösség volt, a város értelmiségét, művelt vállalkozóit fogta össze.

A Csáky utcában a katolikus legényegylet olvasóköre ülésezett, innen pedig az Esterházy-kastély előtt álló Petőfi-szoborhoz vonult át a csoport, ahol szalagot kötöttek a szobor vándorbotjára. A séta állomásain Császár Csilla ismertette a helyszínhez kötődő tudnivalókat, érdekességeket, de felolvasás is színesítette a programot.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: