Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A kiváló magyar borok fesztiválja

Pintér-Papp Eszter | 2022.09.09.

A borrendek bevonulásával kezdődött ma kora este a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál ünnepélyes megnyitója az Esterházy-kastély udvarán. A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend, a Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borendje, a Somlói Borút Egyesület, a Police Borrend, a Pannonhalmi Szent Márton Borrend, a Budavári Szent György Borrend, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend, a Balatonvin Borrend, a Pannon Királyi és Császári Borrend, a Kelet-Balatoni Borrend, a Szent Benedictus Borlovagrend és a Somlói Borrend képviselői. 

A megjelenteket Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke köszöntötte, hangsúlyozta, megtiszteltetés részt venni ezen a pápai rendezvényen. – Remélem, Önök is úgy érzik, hogy jó együtt lenni a barátokkal, jó együtt lenni mindazokkal, akik e gyönyörű vidéket oly szinten megbecsülik, hogy Magyarország legkisebb borvidéke még mindig olyan csodálatos tájalkotó tud lenni, ami egyértelműen arra kötelez minket, hogy büszkék legyünk arra, hogy a Kárpát-medencének ilyen gyönyörű, szívet melengető borvidéke van, s kötelez minket arra, hogy ezt a borvidéket megőrizzük – mondta Koczor Kálmán, aki arról is szólt, hogy a Somlói Borvidéken négy borrend és több borkedvelő társaság is működik, ami fontos, hiszen a bor nemzeti kultúránk része.

Az elnök gratulált a 30. évfordulóját ünneplő Somlói Borrendnek, majd felkötötte a borrend zászlajára a jubileumot jelképező emlékszalagot.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében úgy fogalmazott, a Somló sokáig Csipkerózsika-álmát aludta és 30 évvel ezelőtt kezdődött a borvidék reneszánsza. A Somlón akkoriban a legtöbb szőlőtulajdonos pápai volt, így nyerhette el a város – Borbély Lajos ötlete nyomán – a Pápa, a somlói bor városa címet.

A fesztiválsátor közönségét köszöntötte Unger Tamás alpolgármester, a Somlói Borrend elnök-nagymestere is, aki kiemelte, a borrendek tagjai szabadidejüket feláldozva képviselik borrendjüket és öregbítik annak hírnevét. Az elnök-nagymester hangsúlyozta, a Somlón az elmúlt harminc évben egyre jobb borok születnek. Hitünk szerint minden magyar bor finom, ezért egy ideje egy borklub létrehozásán és fejlesztésén dolgozunk, amelynek célja, hogy a magyar borokat minél szélesebb körben bemutassuk borkóstolók és szakmai rendezvények keretében – mondta Unger Tamás.  

Az ünnepélyes megnyitón hirdették ki a fesztivál bora verseny eredményét. A fesztivál vörösbora a Jammertal Borbirtok Merlot Cabernet Sauvignon Cassiopeia bora lett. A fesztivál fehérbora a Tornai Pincészet 2022-es Aranyhegy Juhfarkja lett. A fesztivál rozébora címet a Paulus Pincészet 2021-es Pinot Noir Merlot Rozéja érdemelte ki, melyet a fesztiválon a Borháló forgalmaz.

A Borfesztivál a gazdag bor- és gasztronómiai kínálat mellett természetesen ma estére is kínál szórakoztató programokat. A fesztiválsátor színpadán ezekben a percekben fejeződött be a The Acoustic Cuts műsora, majd a nagyszínpadon 20 óra 30 perctől kezdődik az Ivan & The Parazol koncertje. A fesztiválsátorban 22.15-től a Party One Music Band szórakoztatja a hallgatóságot.

A Pápai Csülök-, Cicege és Borfesztivál szombati napján 16 órakor nyitnak a borházak, a programok sorát 18 órakor Nyikes Linda és Kovács Sándor nyitják a fesztiválsátorban, majd 20 órától az LGT Emlékzenekar lép fel a nagyszínpadon, ahol 22.30-tól Szalkay Dávidot és a Jazzformers-t hallhatják a fesztiválozók.

A Borfesztivál részletes programját olvasóink megtalálják hírportálunk Programajánló rovatában.        


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.25.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: