Családi nap a bázisrepülőtéren

751
Fotó: Babos Petra

Közös családi napot tartott a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér, a Nehéz Légiszállító Ezred, a NATO Légiszállítást Kezelő Programiroda és a Boeing cég a mai napon az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Az ünnepélyes zászlófelvonást követően Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka köszöntötte a repülőtérre kilátogatókat. Mint mondta, a pápai bázisrepülőtéren 2010 óta hagyomány, hogy minden évben szerveznek egy napot, amikor a katonáknak és családjaiknak lehetőségük van kiszakadni a mindennapokból, hogy kötetlenebb formában tudjanak együtt tölteni egy kis időt. A mai rendezvény másik célja, hogy a családoknak megmutassák azokat a katonai eszközöket, járműveket, amelyekkel a bázison dolgoznak. Végül megköszönte az egész éves támogatást a katonacsaládoknak, hiszen biztos háttér nélkül nem lehet elvégezni azt a magas színvonalú munkát, ami a repülőtéren naponta zajlik – mondta Magasy Zsolt, aki a Médiacentrum kérdésére hozzátette, a mai napon közel kétezer főt vártak a bázisrepülőtérre.

Peder Söderström ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka kiemelte, a családi nap nagyon fontos, hiszen szeretnék, ha a náluk dolgozók családtagjai is megismerkednének a bázissal, az ott folyó munkával.

A köszöntőket követően a repülőtéren állomásozó Mi-17-es kutató-mentő helikopter dinamikus bemutatóját és ejtőernyős ugrást láthattak a jelenlévők, majd az MH PBRT Őr- és Biztosító Rendész Század katonái és a Veszprém Megyei Rendőrkapitányság járőrkutyás bemutatóját tekinthették meg.

A gyerekek számára a nap folyamán volt ugrálóvár, pedálos autó, arcfestés, lufihajtogató bohóc, mászófal, paintball lövészet, kalózhajóhinta, hordóvonat és libikóka is, valamint rengeteg más játék. Az érdeklődők megnézhették a H145M típusú helikopter bemutatóját, Herczeg Balázs „Mókus” motoros akrobata összeállítását és a Kedvcsinálók Társulatának gólyalábas műsorát is.  A családi napot főzőverseny és horgászverseny is gazdagította.

A résztvevők megtekinthették a katonai bázis különleges gépeit, járműveit, eszközeit és természetesen a Pápán állomásozó egyik C-17-es teherszállító repülőgépbe is beszállhattak. A nap folyamán az előzetesen regisztráltak részt vehettek egy C-17-es repülésen.

A családi napon bemutatták a Csapatművelődési Otthon előtt álló MiG-19 PM típusú vadászrepülőgépet, amelyet nemrégiben a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a MH Pápa Bázisrepülőtér és az Eskün innen, Obsiton túl Alapítvány tagjai rengeteg rááldozott munkaóra eredményeként felújítottak azért, hogy még nagyon sokáig szolgálhasson emlékül azon elődök előtt, akik repültek vagy üzemeltették ezt a típust.

A déli órákban a kecskeméti JAS-39 Gripen típusú vadászgépek dinamikus bemutatóját láthatták az érdeklődők, majd tűzoltóprogram és bűvészelőadás színesítette a rendezvényt.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!