Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Áldozó Tamás, René Pöltl: Folytatni szeretnénk!

Huszár Hajnal | 2022.09.10.

Partnervárosi kapcsolatának 30 éves jubileumát ünnepli idén Pápa és a németországi Schwetzingen. Az 1992. szeptember 23-án aláírt baráti szerződés emlékére és az azóta is tartó kapcsolat tiszteletére ma délután ünnepi ülést tartottak a Városházán, mindazok meghívásával, akik az elmúlt három évtizedben létrehozói és megtartói voltak a két város közötti barátságnak. A jeles ünnepre Schwezingenből közel húszfős delegáció érkezett Pápára.

Az ülésen dr. Kovács Zoltán, városunk korábbi polgármestere – aki a barátsági szerződést aláírta 1992-ben – köszöntötte a megjelenteket, felidézve az első találkozásokat és a partnerség kezdetét. Beszédében megemlítette, minden schwetzingeni polgármesterrel jó kapcsolatot alakítottak ki, nekik éppoly fontos volt ez a barátság, mint a pápaiaknak.

– Nagyon jó barátokra leltünk a schwetzingeniekben és örülök, hogy ez a testvérvárosi kapcsolat létrejött és ma is él – fogalmazott.

– Óriási öröm, hogy itt lehetek! 30 évvel ezelőtt senki nem gondolta, hogy ennyi időt megél ez a partnerség – ezt már Gerdhardt Stratthaus, a németországi város egykori főpolgármestere, a szerződés másik aláírója mondta. Felidézte, a vasfüggöny eltűnése után egy kelet-európai partnervárost kerestek, és egy magánlátogatás során bukkantak Pápára, mely sokban hasonlított az ő városukra. A ma nyolcvanéves egykori főpolgármester sok sikert kívánt a partnerség további éveire, évtizedeire.

René Pöltl, Schwetzingen főpolgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott, a 20 éves jubileumon már itt lehetett Pápán, az is nagyon meghatározó volt számára, de a 30 éves évforduló még inkább megindító, hiszen most nagyon sok kihívással kell szembenézni mindkét városnak és egész Európának. A főpolgármester kiemelte, Európát nem a politika tartja össze, hanem az itt élő emberek.

– Nem azt kell meghallgatni, amit a politikusok mondanak, nem azt kell elhinni, amit az újságok írnak, hanem egymással kell beszélgetnünk. A mi partnervárosi kapcsolatunk most még fontosabb, mint 10 évvel ezelőtt – mondta, hozzátéve – azt kérem, folytassuk, mert ez a kapcsolat közöttünk nagyon jól működik!

Dr. Áldozó Tamás polgármester beszédében szintén elismeréssel szólt a két város partnerségéről.

– Van mit ünnepelnünk, büszkék vagyunk a Schwetzingennel való kapcsolatunkra, nagyon sokat tanultunk önöktől – jelentette ki. Mint mondta, több mint 20 alkalommal járt a németországi városban és minden látogatásról hozott valami jó ötletet, jó gyakorlatot, mely beilleszthető volt városunk fejlesztésébe, de ezen túl is nagyon sok hozadéka volt az elmúlt évtizedek barátságának.

– Ez a 30 év felülír minden generációs és politikai különbözőséget itt Pápán – hangsúlyozta, majd megerősítette schwetzingeni kollégája szavait: folytatni szeretnénk!

Az ülésen  Pöltl főpolgármester egy gyönyörű fotót ajándékozott városukról Pápának, a házigazdák pedig a most készült közös fotót adják ajándékba a jubileum emlékére. Az ünnepi találkozón a schwetzingeni testvérvárosi kapcsolatokat koordináló Förderverein egyesület átadta az ottani lakosok és az önkormányzat pénzadományát, mellyel Pápa kárpátaljai testvérvárosát, Visket kívánják támogatni.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: