Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

„Apám által ösztönözve vagyok, hogy tegyem a dolgomat” – Mátyus Aliz új könyvének bemutatója

Horváth Andrea | 2022.09.14.



Édesapja születésének 100. évfordulójára szánta ezt a kötetet Mátyus Aliz. Az Apa élt című novellagyűjtemény megidézi Mátyus Ferenc alakját, aki magyartanító, közművelődési felügyelő, az egykor országos hírű pápai pedagógus színjátszókör rendezője, a Pedagógus Művelődési Ház egykori igazgatója volt.

Ő éltet Téged, Te élteted Őt. – Körmendy Kinga írta Mátyus Aliznak a kötet megjelenése kapcsán. S valóban, a pápai közművelődés ikonikus alakjának emléke nem halványulhat, lánya sokat tesz ezért. A kötet gondolata már korábban megfogant, s aztán vannak élethelyzetek, amikor az ember számot vet, hogy miként tovább. Mátyus Aliz akkor arra gondolt, hogy szeretné megérni édesapja születésének 100. évfordulóját. Sikerült.
Az emlékek, az érzések és a padláson talált iratok, visszaemlékezések segítették a novellák gyarapodását. A pandémia jó alkalmat teremtett a visszavonulásra, az írásra, az elmélyedésre, az időutazásra. Ebben a könyvben Mátyus Ferencről, a családjához, a városhoz való viszonyáról mesél a lánya. Mátyus Aliz nehezen adta ki a kezéből a könyvet, mindig át akarta olvasni még egyszer. S most megjelent és szeretettel ajánlja az olvasóknak.


A Jókai Mór Városi Könyvtárban tartott könyvbemutatón Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezető mondott köszöntőt. – Mátyus Ferencet nem ismertem személyesen, Alizt pedig azóta ismerem, amióta 2011-től kezdve tevékenyen részt vesz városunk életében, hiszen ő is feladatának tekinti édesapja törekvését, miszerint vissza kell hozni a szellemet a városba – mondta. – A novelláskötet apa és lánya nagyon erős érzelmi kapcsolatáról szól. Három alappillére az apa, Mátyus Ferenc, a lánya, Mátyus Aliz és a város, Pápa – emelte ki a szakmai vezető, aki élvezettel olvasta a könyvet, melyben a múlt és a jelen összeforr.
Mátyus Aliz meghatottan hallgatta a személyes és megindító köszöntőt, nehezen szólalt meg, de aztán mesélt, mert mint mondta, épp mesélős kedvében volt. Mesélt a családról, édesapja szüleiről, a gyökerekről és kötődésekről, gyermekkori élményekről és felnőtt ráébredésekről. Magáról és édesapjáról – kettejükről, mert vannak érzések, amik nem halványodnak az idő múlásával sem.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: