Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Telt ház és vastaps

Horváth Andrea | 2022.09.17.

Színpadi premierrel kezdődött a Zsidó Kulturális Napok rendezvénysorozata ma este. A Hátsó traktus című előadást Szabó Szilárd rendezte, a monodráma szereplője Reményi Réka. A zsinagóga megtelt a bemutatóra.

Szürreális és ijesztő élmény Hitler hangját, szavait hallani a zsinagóga falai között. Azt üzeni, hogy  nincs már védett hely többé, bárhol utolérhet az üldöző. Anne Frank naplóját, az abban leírtakat sokan és sokféleképp feldolgozták már, de ez a pápai előadás azért is rendkívül hiteles, mert Reményi Réka is 14 éves, éppúgy, mint a Németországból Hollandiába menekülő, és ott megbúvó zsidó lány volt.

Az előadás természetesen nem a teljes naplót viszi színre, de árnyalt képet ad egy, a hátsó traktusban élő  zsidó fiatal lány mindennapjairól 1942-44 között. Háború, család, szerelem: minden foglalkoztatja a néha kicsit hebrencs, de koraérett lányt – így fogalmazott Reményi Réka, akit Szabó Szilárd kért fel a szerepre. Réka nagyon hálás a lehetőségért, mint mondta,  közel érzi magához Anne Frankot. A közönség vastapssal köszönte meg az előadást, a fiatal tehetség meghatottan állt a színpadon.

A Zsidó Kulturális Napok rendezvénysorozata szeptember 18-án, vasárnap folytatódik. A zsinagóga már 15 órától nyitva lesz, tradicionális zsidó játékok várják a kicsiket és nagyokat. 15.30-tól a szervező Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület beszélgetésre invitálta néhány vidéki zsidó közösség vezetőjét, s arról lesz szó, hogy milyen az élet a környékbeli és távolabbi hitközségekben. 18 órától igazi zenei csemegét kínál a rendezvény: Falusi Mariann és Teszter Nelli ad koncertet. A programok ingyenesek.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: