Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

30 éve a bábszínház az életük

Horváth Andrea | 2022.09.18.

18. évadát kezdte meg a Pegazus Színház, melynek vezetői, Végh Zsolt és Sarkadi Nagy László három évtizede dolgoznak bábszínházban, korábban Veszprémben, lassan két évtizede pedig Pápán. Az évadnyitó ülésnek azonban nem ez volt a fő témája, mert szerencsére vannak egyéb jó hírek is a társulat háza táján.

A Pegazus Színház a lehetőségekhez képest jó évadot zárt a 2021-22-es idényben, persze nem érték el a pandémia előtti szintet, de továbbra is hittel és lendülettel dolgoznak, mondták el az ülésen. A túlélést biztosította több sikeres pályázat, projekt is, mint például a Szomorú vasárnap című előadás vagy a Lázár Ervin Programban való részvétel. Az új évadra is három előadást hirdettek meg. Egy modern mesét Sarkadi Nagy László tollából, ez lesz a Csalamádé. Majd jön Jancsi és Juliska története, végül A mindentlátó királylány meséje. A Petőfi-évfordulóhoz a János vitéz feldolgozásával kapcsolódnak.

Aki most belép a színházba, meglepetés fogadja, hisz tágasabb lett a tér. Ez az átalakítás a Pápai Művelődéstörténeti Társasághoz köthető, mely régóta dolgozik azon, hogy a város kulturális életének hagyományait megőrizze. Ennek közössége a Pegazus Népfőiskola, székhelyei pedig a  Pegazus Színház új tere és a  most felújított, volt NYITOK-iroda a Fő utcán. Szeretnék tartalmas programokkal megtölteni a helyszíneket, mondta Mátyus Aliz alelnök. Lesz többek között könyvbemutató, filmes találkozó is. Szeretnének létrehozni mikroközösségeket, akár a volt tanítóképzős, akár az egykor itt katonáskodók csoportját.

Dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának vezetője elmondta, hogy a Pegazus Színházzal régóta dolgoznak azért, hogy újraélesszék az amatőr bábjátszást. Ehhez kapcsolódóan sikerrel pályáztak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programba, így jövő májusban megszervezik a Bűvös Bábos Fesztivált, azaz a gyermek bábcsoportok nemzetközi találkozóját Veszprémben.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: