Ötmillióra is bírságolhatnak!

108
Fotó: Babos Petra

Ha valaki nem gondoskodik területén a parlagfű irtásáról, belterületen a jegyző, külterületen pedig a kormányhivatal kényszerkaszálást rendelhet el.

Nemcsak a tulajdonosra, a földterület bérlőjére is kiszabhatják a bírságot, amely 15.000 forinttól akár 5 millióig is terjedhet.

A parlagfű rendkívül jól alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, augusztustól októberig szórja virágporát, a kultúrnövények gyomelnyomó képessége pedig nagy mértékben csökkent a szárazságban. A parlagfű a legnagyobb allergének közé tartozik, egyre több embernek keseríti meg a mindennapjait. Azért is érdemes figyelni, mert már mobilkészülékekről is működik a Parlagfű Bejelentő Rendszer, így hamar a bírságoltak listájára kerülhetünk. Például a megyében a szezonban 76 bejelentés történt az alkalmazáson keresztül, köztük kettő Pápáról. Egyébként Magyarország javul ebben a kérdésben, a Nébih tapasztalatai szerint a bírságok mértéke évek óta csökken.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!