Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Emlékplakettet vehettek át a tapolcafői kertbarátok

Horváth Andrea | 2022.09.22.

Igazi polihisztor közösség a Tapolcafői Kertbarátkör, hisz minden témára nyitott, érdeklődő a csoport – mondta Kerecsényi Zoltán a kör összejövetelén. A pápai Petőfi Városbarát Egylet ügyvivőjét kérték fel a kertbarátok, hogy nyissa meg a településrész művelődési házában látható tárlatot. A kiállítás Kossuth Lajosnak és Petőfi Sándornak állít emléket.

A megjelenteket Somogyi Zoltán köszöntötte. A Forrás Népdalkör Kossuth-nótákat, ’48-as dalokat énekelt, Kiss Zoltán pedig verset mondott. A tárlat valójában három személy gyűjtési anyagából állt össze: Somogyi Zoltán és Racsik Róbert Kossuth Lajossal, Petőfi Sándorral, továbbá az 1848/49-es magyar polgári forradalom és szabadságharc más jeles személyiségeivel, történéseivel kapcsolatos bélyegeiből, képeslapjaiból, emlékpecsétes borítékokból, valamint Kerecsényi Zoltán régi emléktárgyaiból és könyveiből.

Kerecsényi Zoltán beszédében elmondta, hogy 1848/49 e két nagy vezéralakjának sok fontos kérdésben igencsak eltérő, ellentétes volt az álláspontja, s voltaképpen igencsak rossz véleménnyel voltak egymásról, de mégis a nagy, közös ügy – a szabadságügy, a szabadságjogok, a függetlenség – érdekében együtt tudtak működni.

Kerecsényi Zoltán kiemelte, a kamarakiállítás nem véletlenül 2022. szeptember 21-én nyílt meg, hisz épp 135 esztendeje, 1887. szeptember 21-én lett a „leghívebb magyar”, Kossuth Lajos Pápa város díszpolgára. Szeptember 21-e a „legnagyobb magyarnak”, gróf Széchenyi István írónak, polihisztornak, közgazdásznak, a Batthyány-kormány közlekedési miniszterének születésnapját (1791. szeptember 21.) is jelenti.

Az alkalmon Kerecsényi Zoltán Petőfi-emlékplakettet adott át a Tapolcafői Kertbarátkörnek értékőrző tevékenységük elismeréseként.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.03.28.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: