Ami meghozta Lovászpatonának a világhírt

218
Fotó: Pintér Ádám

Lovászpatonán, a Táncsics utca végén álló épület tetőterében – bár ezt a területet még nem sikerült termelőtevékenységgel megtölteni – több fontos funkció is helyet kapott.

Itt található az a terem, ami tanfolyamok, előadások megtartására is alkalmas, de bármikor kialakítható itt egy termelőegység is, illetve itt hozták létre azt a múzeumot, ami az egykor volt lovászpatonai növénynemesítő telepnek és dr. Horn Miklós növénynemesítőnek állít emléket.

– Ez az üzem, melynek dr. Horn Miklós volt a vezetője, 1922-től egészen 1965-ig működött Lovászpatonán. Ezzel a kiállítással az volt a célunk, hogy bemutassuk, mindez a falu múltjához szervesen hozzákapcsolódik. Az itt elhelyezett fényképeknek, különféle tárgyaknak köszönhetően visszatekinthetünk a múltba, azokba az időkbe, amikor ez az üzem nagy eredményekkel működött – kalauzol minket a múzeumban Pintér Imre polgármester, aki felidézte, a növénynemesítő világhírűvé tette a település nevét, hiszen a lovászpatonai rozs, ami egy kettős hasznosítású növény, Amerikában, Új-Zélandon és Angliában is népszerű volt, de a lovászpatonai lóhere is hasonlóan sikeres növény volt.

A település vezetőjétől azt is megtudtuk, a lovászpatonai magnemesítő eredményei az üzem bezárását követően nem vesztek el, az itt kikísérletezett növények genetikai állományát a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem vette át és máig ott őrzik.    

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!