Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Grőber Attila a testületi ülésről

Babos Petra | 2022.09.23.

A közelmúlt két képviselő-testületi ülése kapcsán tartott ma sajtótájékoztatót Grőber Attila önkormányzati képviselő.

Grőber Attila elsőként a vízközmű kérdéséről szólt. Mint mondta, a vízközművagyont a magyar állam meg akarja szerezni. Ez jól látható abból a szándékból, ami az elmúlt hónapokban megfogalmazódott.

– A magyar állam nemcsak ezt szeretné megszerezni, hanem a gazdasági társaság irányítását és a fejlesztési forrásokat is, már ahol van ilyen a vízműszolgáltatóknál – mondta Grőber Attila, majd hozzátette, a Vízmű a megemelkedett rezsiárak miatt a következő évben mintegy 800 millió forinttal nagyobb kiadással kell, hogy számoljon, amely kigazdálkodhatatlan összeg a társaság számára, ezért kényszerhelyzet van, vagy átadják a saját vagyonukat és annak nagy részét vagy pedig a csőd.

– Nem tudjuk, hogy a magyar állam miért nem egyszerűbb megoldást választ a vízművek támogatására és segítésére. Miért gondolja, hogy ő, mint állam jobb fenntartó lesz, mint az önkormányzatok? Meddig biztosítja az állam átvétel esetén a gazdasági társaság működését? Hogyan alakul az átvett társaság irányítása, a munkavállalók sorsa, s mi lesz az ott dolgozókkal? Az önkormányzat a város tulajdonában lévő vízközműveket eddig a Pápai Vízmű vagyonkezelés formájában kezelte és ezért visszapótlási kötelezettsége volt, de ha az államhoz kerül, nem lesz visszapótlási kötelezettség. Ez súlyos helyzet, hiszen évente több 100 millió forintot jelenthet – tette fel a kérdéseket Grőber Attila, majd kijelentette, a gazdasági társaság jól működő társaság. Kiemelt egy elvi kérdést, mi szerint ki a jobb gazda, az állam vagy az önkormányzat?

Ezt követően szólt az étkezési díjak mértékének növekedéséről is. Kiemelte, az Eatrend az idei évben már egyszer emelt díjat, most pedig ismét, így összesen több mint 41 százalékos volt az emelkedés.

– Néhány osztályt megkérdeztem, hogy hányan étkeznek az iskolai menzán. A 105 megkérdezettből csak heten esznek a menzán. Azt gondolom, az államnak több támogatást kellene nyújtani az önkormányzatnak ahhoz, hogy ezeket a díjakat ne kelljen ennyire megemelni – mondta az önkormányzati képviselő.

Grőber Attila végül a parkolási helyzetről beszélt. Hangsúlyozta, ő a parkolási díjak kiszélesítését és a parkolójegyek vásárlásának kiterjesztését nem ellenzi.

– Nem tudom elfogadni, hogy a helyben lakók éves bérleti díja még mindig kiemelkedően magas. A városban a parkolási zónák kitolódtak, ez nem valódi megoldás. A valódi megoldás az lenne, ha legalább egy olyan parkolót megőriznénk, ahol a parkolási díj nagyon kedvezményes lenne – zárta gondolatát Grőber Attila.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: