Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Nyárád megbecsüli orvosát

Pintér-Papp Eszter | 2022.09.23.

Közel ötven éve őrzi a nyárádiak egészségét dr. Kovács Károly háziorvos. Ő volt az, akinek közbenjárására kialakították a település tágas orvosi rendelőjét és a hetvenes években ő volt az, aki az orvosi szolgálati lakás megépülését is szorgalmazta. Ez a szolgálati lakás már több mint négy évtizede szolgálja a település háziorvosát, s a közelmúltban az a döntés született, hogy az önkormányzat felújítja az épületet. Miután ehhez pályázati forrást is szereztek, megkezdődhetett a munka, s a mai napon átadhatták a kor követelményeinek megfelelően felújított orvosi szolgálati lakást.

Dr. Kovács Károly az ünnepélyes átadón elmesélte a jelenlévőknek, hogy a hetvenes években megpróbálta elérni, hogy az akkori szűkös orvosi rendelő helyett egy nagyobbat építsenek, de mindig azt a választ kapta, hogy erre nincs lehetőség. Aztán egy alkalommal az illetékesektől megtudta, hogy orvosi rendelő kialakítására nem, de orvosi lakás építésére lehet pénzt szerezni. Így épülhetett meg a most felújított lakás és a korábbi szolgálati lakásból pedig kialakították a település máig használt, tágas orvosi rendelőjét.

– A Magyar Falu Programban 2020-ban egy tartaléklistás pályázattal 29,9 millió forintot nyertünk a szolgálati lakás megújítására – mondta el a Médiacentrumnak Pajak Károly, Nyárád polgármestere, akitől azt is megtudtuk, hogy az épület 1979-ben épült és azóta jelentős felújítás nem történt. Most azonban lehetőségük nyílt a teljes felújításra, a falakon kívül tulajdonképpen az épület minden eleme megújult és a hőszigetelésre is volt lehetőség, így egy energiatakarékos épületet tudtak kialakítani.

– Fontosnak tartom, hogy egy településen legyen orvos és mivel dr. Kovács Károly már öt évtizede szolgálja a nyárádiakat, várható, hogy lassan nyugdíjba vonul és egy ilyen szép, modern lakás motivációt jelenthet egy fiatal orvosnak arra, hogy Nyárádra költözzön – hangsúlyozta a település vezetője, majd elmondta, a felújításhoz az önkormányzatnak nem kellett önerőt biztosítania, de nagyon sok munkát, így például a tereprendezést vagy a járdaépítést helyi erőből végezték el.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az ünnepi alkalmon a Médiacentrum kérdésére úgy fogalmazott, a falvakkal hosszú időn keresztül nem foglalkozott senki. Amikor 2018-ban a Kormány döntött a Magyar Falu Programról, annak jelentős indoka volt, hogy növelni kell a falvak versenyképességét. Ehhez az kellett, hogy mind infrastrukturálisan, mind pedig a helyi közösséghez tartozás erősítése tekintetében támogatást nyújtsanak a településeknek. A képviselő rámutatott, 1.000 milliárd forint jutott az elmúlt három évben az ötezer lélekszám alatti településeknek. Ennek a komplex programnak köszönhetően többek közt közösségi terek, orvosi rendelők, orvosi lakások, a településeket összekötő utak újulhattak meg. A képviselő hangsúlyozta, a Magyar Falu Program mellett a Belügyminisztérium is támogatta a kistelepüléseket, de a Vidékfejlesztési Program, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program is sok forrást biztosított a falvaknak, s ez a sok fejlesztési lehetőség mára látszik is a kistelepüléseken.    




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: