Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Karácsonyi ötlettár Marcsi nénivel

Pintér-Papp Eszter | 2020.12.21.
Videó: Pintér Ádám

Néhány nappal karácsony előtt izgatottan készülődünk, lehetőségeinkhez mérten díszítjük a lakást, tervezzük, mi kerüljön az ünnepen az asztalra, mi az, amivel boldoggá tehetjük családtagjainkat. Sokan azonban még mindig bizonytalanok, nekik szeretnénk segítséget nyújtani ma induló sorozatunkkal, melyben Horváthné Bátor Mária, az Esterházy-kastély kézműves-foglalkoztatójának népszerű Marcsi nénije osztja meg ünnepi ötleteit az időigényesebb, költségesebb dekorációktól az egészen egyszerű alapanyagokból készült, csodálatos melegséget árasztó terítékig.

Marcsi néni örömmel tett eleget felkérésünknek és három különféle terítési ötletet, valamint számtalan díszítési lehetőséget is bemutatott, valamint az ünnepi asztalra kerülő édességek receptjeit is megosztotta velünk.

Elsőként a legdíszesebb, legtöbb alapanyagot igénylő terítéket láthatják kisfilmünkben. Marcsi néni elmondta, ehhez az elegáns terítékhez egy darab szép anyagot összegyűrt, az asztal közepére rakta és erre helyezte az elkészített díszeket. A talpas üvegpohár aljára só vagy kókuszreszelék kerülhet, arra pedig apró karácsonyfadíszek, a pohár szárára díszes masni s már kész is az első hangulatos asztali dísz. Az asztal közepére egy, a pohárba helyezett díszekhez hasonló színvilágú kis dísztál került, mely szintén elkészíthető házilag is. Kis fenyőágak és egy kézzel varrt, díszes fenyő teszi teljessé a terítéket.

Marcsi néni egy ajándéknak is beillő tányérdíszt is készített, melyhez díszes szalvéta, egy szem bonbon és angyalszárny alakúra vágott karton szükséges. A felvételeinken is látható, szemet gyönyörködtető angyalka szintén könnyen elkészíthető házilag.

Az Esterházy-kastély kézműves-foglalkoztatójának kreatív vezetője azt is elárulta, ő soha nem készíti el a karácsonyi süteményeket napokkal korábban, hiszen ezek az édességek az ünnepekre már több naposak és szívesebben helyez az ünnepi asztalra friss süteményeket. Ő minden évben készít szárazabb és krémes süteményeket is, családi hagyomány szerint minden karácsonyra készül házi krémes, melynek krémje szigorúan tejből, és nem vízzel készül.

Marcsi néni mára két édesség receptjét osztotta meg olvasóinkkal, elsőként a narancsos-kókuszos golyók készítését olvashatják, ami azért különleges, mert még a rendszeresen sütő-főző háziasszonyok is csak ritkán találkozhatnak narancsos édességekkel, ráadásul a leeső süteményszélek is remekül hasznosíthatók ebben a finomságban.

Narancsos-kókuszos golyók:

Hozzávalók: 40 dkg darált keksz (vagy süti széle), 10 dkg darált dió, 10 dkg mazsola – ez el is maradhat –, 3 ek. sárgabarack lekvár, 35 dkg cukor, 4 dkg kakaópor, 10 dkg kókuszreszelék, 1 narancs reszelt héja és leve, 20 dkg olvasztott margarin, 5-6 kanál tej.

Elkészítés: A hozzávalókat jól elkeverjük, dió nagyságú gombócokat formázunk, majd a golyókat kókuszreszelékbe forgatjuk.

A másik mai recept alapján ünnepi citromos kuglófot készíthetünk, mely a karácsonyi reggelek közös kávézásának, teázásának ízletes kísérője lehet.

Citromos kuglóf:

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 24 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, 2 citrom reszelt héja, fél citrom leve, 4 tojás, 1 csapott ek. sütőpor, 24 dkg liszt. A mázhoz: 12 dkg porcukor, kevés citromlé.

Elkészítés: a vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a fél citrom levével habosra keverjük, keverés közben egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és jól összedolgozzuk.

A masszát kivajazott, kilisztezett sütőformába öntjük és 160 fokos sütőben 1 órán át sütjük.

Közben a mázhoz a porcukrot habosra keverjük a citromlével, majd a kihűlt kuglófra öntjük.

Ezek voltak Marcsi néni karácsonyi ötlettárának első ötletei. Holnap újabb dekorációs lehetőségekkel és recepttel jövünk. Addig is, jó készülődést kívánunk minden kedves olvasónknak!   





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: