Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Fontos tanácsok a tűzesetek megelőzéséért

Babos Petra | 2020.12.23.

– Karácsony környékén megnő a tűzesetek száma, könnyen lángra kaphat a kiszáradt karácsonyfa, de kis odafigyeléssel megelőzhetjük ezeket – hívta fel a figyelmet Csondor Henrietta, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

– Szépek a kivilágított házak, a LED-es égők és az adventi koszorú. A karácsonyfa bármennyire frissen vágott, előbb vagy utóbb kiszárad. A karácsonyfán felügyelet nélkül hagyott gyertya, csillagszóró különösen veszélyes lehet, és tragédiával vagy nagy anyagi kárral járó tűzeset is történhet – mondta a szóvivő, majd hozzáfűzte, ha az adventi koszorú alá bármilyen nem éghető alátétet teszünk, akkor az megvédi az asztalt attól, hogy kigyulladjon.

– A konyhában is elővigyázatosnak kell lennünk. Ha elmegyünk otthonról, vagy elkezdünk az asztal körül beszélgetni, ne maradjon semmi a tűzhelyen. Ha mégis tűz keletkezne, vagy kigyulladna az olaj, semmiképpen ne kezdjük vízzel oltani. Az olaj a vízen úszva tovább ég, ezért nem szabad vízzel oltani! A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy elzárjuk a levegő utánpótlását, vagyis ráteszünk egy fedőt az edényre – emelte ki. A szóvivő javasolta, ha tűz van a lakásban, azonnal értesítsük a 112-t, és ha lehetséges, kezdjük meg az oltást. Erre kiválóan alkalmas a tűzoltókészülék. Ha a lángok a testi épségünket veszélyeztetik, ne kezdjünk bele az oltásba, hanem minél hamarabb meneküljünk ki a házból, és értesítsük a tűzoltókat. Annak a helyiségnek az ajtaját, ahol a tűz van, csukjuk be, hogy kevesebb legyen az oxigén,  így a tűz lassabban terjed – mondta Csondor Henrietta.

Az előző évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy karácsony környékén kétszer annyi lakástűzhöz kell a lánglovagoknak vonulniuk, mint máskor. Megyénkben nem voltak jellemzőek a halálos tűzesetek, de az országos tendencia azt mutatja, hogy jóval többször kell vonulni az ünnepi időszakban.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.24.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: