Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Nőtt a születések száma 2020-ban

Babos Petra | 2021.01.13.

Pápán 2020-ban 451 gyermek született, 210 házasságot kötöttek és 662 haláleset volt. Városunkban ketten tettek állampolgársági esküt és tizenöten nyújtottak be névváltoztatási kérelmet – tájékoztatta a Médiacentrumot Varga Margaréta anyakönyvvezető, aki kiemelte, ezek a számadatok pápai anyakönyvi események, amelyek nem feltétlenül pápai lakosokkal történtek.

– A születések száma 4 százalékkal, a halálesetek száma 12 százalékkal nőtt, míg a házasságkötések száma 7 százalékkal csökkent a 2019-es évhez képest. A házasságkötések száma a koronavírus-helyzet miatt csökkent. Sok házasulandó pár a tavaly lefoglalt időpontot az idei évre módosította, abban reménykedve, hogy a veszélyhelyzet megszűnik. A járvány első hullámakor kilenc külső helyszíni házasságkötésünk volt. Kedvelt esküvői helyszín továbbra is az Esterházy-kastély, illetve több vendéglátóhely is szerepel a párok által gyakran választott helyek közt – mondta Varga Margaréta.

Az anyakönyvvezetőtől megtudtuk, az elmúlt évekhez képest változás történt a születési névváltoztatási eljárással kapcsolatban.

– A születési névváltoztatási eljárásért fizetendő 10.000 Ft összegű illetéket illetékbélyeg formájában kellett leróni, de 2021. január 1-jétől ez a fizetési mód változott. Az ügyfeleknek az ezen összegű igazgatási szolgáltatási díjat a névváltoztatási kérelmet elbíráló hatóság, vagyis a Budapest Főváros Kormányhivatala által megjelölt számlára kell átutalni. Az átutalás sikerességének igazolására szolgáló banki visszaigazolás másolatát a névváltoztatási kérelemmel együtt kell benyújtani bármelyik anyakönyvvezetőhöz, aki felterjeszti azt az illetékes hatóságokhoz – mondta Varga Margaréta, aki változásként említette még, hogy a korábban 3.000 Ft illetékköteles házassági névviselési forma módosítása és az anyakönyvi hatósági bizonyítvány kiállítása 2021. január 1-jétől illetékmentessé vált.

Az anyakönyvi hatósági bizonyítványt olyan adatigazoláshoz állítják ki, amely adat a születési és a házassági anyakönyvi kivonatban nem szerepel, ilyen például a régi anyakönyvekben feltüntetett vallás, rang és lakcím.

Kiemelte, a koronavírus második hullámakor hozott kormányrendelet alapján a házasságkötésnél kizárólag az anyakönyvvezető, a házasuló pár, a házasulók tanúi, a házasulók szülei, nagyszülei, a házasulók testvérei és a házasulók gyermekei vehetnek részt. A veszélyhelyzetre való tekintettel a személyes ügyfélfogadás az aulában, ügyfélfogadási időben történik.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: