Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Vajda Péter halálának évfordulójára emlékeztek a városbarátok

Babos Petra | 2021.02.10.

Százhetvenöt éve, 1846. február 10-én, életének harmincnyolcadik évében Szarvason hunyt el a korabeli magyar közművelődés nagy egyénisége, a Pápa melletti Vanyola szülöttje, Vajda Péter. Az évforduló napján az Elsősorban pápai Városbarát Egylet kis létszámú küldöttsége a Vajda Péter lakótelepen 1971-ben és 2008-ban állított emléktábláinál helyezte el a tisztelet koszorúit.  

Kerecsényi Zoltántól, az egylet ügyvivőjétől megtudtuk, az egylet 2020/2021-es Vajda Péter Emlékprojektjének programtervében szerepelt, hogy  januárban Vajda születési évfordulóján ünnepséget tartottak volna a vanyolai emlékházban és a községben álló emlékszobornál, valamint a pápai Vajda Péter lakótelep emlékjeleinél. Szintén januárra tervezték a Vajda Péter tiszteletére meghirdetett gyermekrajzpályázat ünnepélyes díjátadóját, valamint egy ifjúsági műveltségi-honismereti vetélkedő megrendezését is. De  tervezték, hogy Szarvasra is ellátogatnak. Sajnos, mindezek a járványhelyzet miatt meghiúsultak. A vetélkedőt a városbarátok elhalasztották áprilisra. A Vajda-rajzpályázat díjazottjainak a napokban juttatják el óvodájukon keresztül jutalmaikat.

Kerecsényi Zoltán hangsúlyozta, minden pápainak büszkének kell lennie arra, hogy a 19. század elején népünk öntudatra ébresztésén, a modern, polgári Magyarország megteremtésén fáradozó egyik leghaladóbb magyar gondolkodó, a „függetlenség bajnoka”, Pápa városa mellől, Vanyoláról indult el a nagybetűs életbe. Nevét öt évtizede lakótelep viseli városunkban. Pápán Vajda Péter emlékezetének továbbra is van és lesz is helye. 

Az emléktábláknál dr. Áldozó Tamás polgármester, az emlékprojekt fővédnöke, Varga Rita, Vanyola község polgármestere, az emlékprojekt társfővédnöke, Fehér Mária, Vanyola címzetes főjegyzője, az emlékprojekt védnöke, dr. Guiás János Zsolt, a városrész önkormányzati képviselője, Kerecsényi Zoltán, az emlékprojekt koordinátora és Váminé Molnár Emma nyugalmazott városi könyvtáros, egyleti önkéntes helyezték el az emlékkoszorúkat.

Dr. Guiás János Zsolt, a Médiacentrum kérdésére elmondta, Vajda Péter korának  fontos közszereplője volt, a tudomány szinte minden területéből kivette a részét. Orvosként kezdte, de könyvtáros és műfordító is volt.

– Úgy gondolom, elődeink jól választottak annak idején, hiszen egy ikonikus személyről nevezték el a lakótelepet, amelynek neve több rendszerváltozás után sem változott – tette hozzá az önkormányzati képviselő.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: