Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A levéltár épületébe költözhet a Türr

Pintér-Papp Eszter | 2021.02.22.

A hatékonyabb működtetés érdekében az a döntés született, hogy a pápai levéltár anyaga a tervek szerint 2022-ben átkerül a megyei levéltárba – tudtuk meg Szabó Csabától, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójától, aki ma délután dr. Áldozó Tamás polgármesterrel egyeztetett.

Szabó Csaba a Médiacentrum kérdésére elmondta, az ország legnagyobb közgyűjteménye, a Magyar Nemzeti Levéltár 2012-ben jött létre az Országos Levéltár és a megyei levéltárak integrációjával. A megyei levéltáraknak vannak tagintézményeik, így a nemzeti levéltár országosan összesen 71 ingatlant kezel és közel 700 munkatársa van.

– A pápai levéltár is egy fióklevéltár, rendkívül érdekes, 1.600 folyóméternyi anyaggal. Sajnos a történelem során többször pusztult el az iratanyag, de Pápa mindenképpen kiemelkedő város a magyar történelem szempontjából. A pápai levéltár ráadásul abban a szerencsés helyzetben van, hogy nemcsak a város, de a Pápai Járás iratanyaga is itt található – mutatott rá a főigazgató, aki azt is elmondta, a 21. század gyors informatikai fejlődése mellett mindenképpen át kellett gondolni, hogy érdemes-e 71 ingatlant fenntartani. Emellett az is probléma, hogy évek óta nem találnak megfelelő, szakképzett levéltárost, akit Pápán alkalmazhatnának, ezért úgy döntöttek, racionalizálást hajtanak végre és az iratanyagot beköltöztetik a veszprémi levéltárba, ahol minden feltétel adott annak elhelyezésére.

– A mai világban már van lehetőség arra, hogy ha valakinek ügyintéznivalója van – mondjuk egy régi tervrajzra vagy bizonyítványra van szüksége -, akkor akár ügyfélkapun keresztül megkeresi a levéltárat és elektronikusan megkapja a keresett dokumentumot – hangsúlyozta a főigazgató.

– A levéltár épületegyütteséből a Zimmermann utcai szárnyra mihamarabb szükségünk lenne, ugyanis a 2021-es költségvetésünkben forrásokat különítettünk el az állagmegújítására és utána múzeumi raktárként használnánk az épületrészt – tudtuk meg dr. Áldozó Tamástól. A városvezető kiemelte, erre azért lesz szükség a közeljövőben, mert a Türr István Gimnázium rekonstrukciójának megkezdésével ki kell üríteni azt a pincehelyiséget, ahol jelenleg a múzeumi gyűjtemény egyes darabjai vannak.

– Az országos levéltár azt tervezi, hogy jövő év augusztus elejéig kiüríti a levéltár főépületét. Mi úgy számolunk ezzel az épülettel, hogy azt szintén átadjuk a Türr István Gimnázium rekonstrukciójának idejére, hisz meggyőződésünk szerint az épület alkalmas arra, hogy ott a gimnázium tanulócsoportjainak nagyobbik részét elhelyezzék. Ha ez az elképzelés megvalósítható, akkor gyorsíthatunk az épület megújításán, hiszen nem kell szárnyanként dolgozni és az épület más részeiben biztosítani a tanulás feltételeit.        





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: