Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Online tanári hangverseny

Babos Petra | 2021.04.16.

Színvonalas zenei élményben lehetett részük azoknak, akik tegnap este részt vettek a Bartók Béla Zeneiskola rendhagyó online tanári hangversenyén.

Horváth Adrián, a Bartók Béla Zeneiskola igazgatója a program kapcsán a Médiacentrumnak elmondta, tavaly a koronavírus-járvány miatt nem tudták megtartani a hagyományos tanári hangversenyüket, de mindenképpen szerették volna ezt pótolni.

– Úgy gondoltuk, hogy a tanároknak is szükségük van arra, hogy kimozduljanak a mindennapok rutinjából. Minden tanárunk online tanít a járvány idején, emellett úgy éreztük, a közönségnek is szüksége van már egy kis kulturális, zenei csemegére. Sajnos idén csak online térben tudtuk megtartani a koncertet, s reméljük, így is jól érezte magát a közönség és a tanárok is – emelte ki az igazgató, aki hozzátette, a hangversenyre önként jelentkezhettek a tanáraik.

– Egyetlen kérésem volt a kollégáim felé, hogy mindenki vidám darabokat játsszon.  Most már szinte egy éve tart a járványhelyzet, s kell az embereknek, hogy felviduljanak, életörömük legyen. Ezért úgy állítottuk össze a repertoárt, hogy csak könnyed, virtuóz műsorok legyenek, amelyek felpezsdítik a hallgatókat.

Az est során zongora-, gitár-, harmonika- és hegedűjáték dallamai csendültek fel.

Horváth Adrián hangsúlyozta, volt olyan tanár, aki más hangszeren is megmutatta tudását, mint amin tanít. Csatlós Krisztina zongoratanár ezúttal harmonikán is játszott. Emellett a hangversenyen Illés Csaba saját szerzeményét is hallhatta a nagyérdemű. A zenei korszakokat tekintve a barokktól egészen a XX. századig játszottak darabokat az intézmény tanárai.

– Úgy gondolom, ha vannak a zeneiskolában olyan tanárok, akiknek saját szerzeményük is van, akkor a tanári hangverseny kiváló alkalom arra, hogy ezt bemutassák a hallgatóságnak – fűzte hozzá az intézmény igazgatója.

Illés Csaba, a zeneiskola egyik tanára a tanári hangversenyek rendszeres résztvevőjeként kiemelte, szerinte ez egy zenei üzenet a növendékeknek és szüleiknek, hogy lássák, a tanáraik nemcsak tanítanak, hanem értenek is a hangszerükhöz. Ezenkívül a tanároknak is fontos, hogy bemutatkozhassanak a hallgatóság előtt.

– Több mint tíz éve született az a dal, amit előadtunk, A reggae megmaradt címmel. Húsz évvel ezelőtt egy karibi luxushajón zenéltem pár hónapot, s ott olyan ambivalens érzések értek, amelyek a későbbiekben egy dalban fogalmazódtak meg. A dallamvezetésbe és a ritmikába a karibi feelinget próbáltam belecsempézni. A szövegíróm, Csigi Zsolt segítségével olyan üzenetet tudunk átadni a hallgatók számára, amely a karibi életérzést közvetíti – tudtuk meg Illés Csabától, aki hozzátette, a járványhelyzet idején szerettek volna egy kis pozitív zenei üzenettel szolgálni az embereknek, remélik, ez sikerült is.

A hangversenyt online követhették az érdeklődők a zeneiskola Facebook-oldalán, a Pápa Városi Televízió munkatársainak köszönhetően.

A koncerten Csatlós Krisztina, Kemenczki Gábor, Lődi Bence, Illés Csaba, Nagy Tibor, Őri Ádám, Fodor Brigitta, Tóth Éva, Ákos Dorina és Németh-Vékes Erzsébet zenéltek.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: