Hetvenkét kátyú, nyolcvan tonna aszfalt

428
Fotó: HuHa

Ezen a héten megkezdődött a városban a kisebb úthibák javítása. Az őszi melegaszfaltos kátyúzáshoz versenyeztetési eljárással választotta ki a Városgondnokság a kivitelező céget, mely a hét elején állt be a munkába.

A Városgondnokság évente 30 millió forintot költ a melegaszfaltos kátyúzásra, ebből 20 millió forintot a tavaszi munkákra már elköltöttek. Akkor a télen keletkezett úthibákat tüntették el, most pedig a fennmaradó 10 millióból az azóta megrongálódott útburkolatokat javítják ki.

– Kollégáim 72 kátyút jelöltek ki a városban, ezek 1 négyzetméternél nagyobb úthibák. Az összes javítandó felület nagysága 530 négyzetméter, aminek a javításához közel 80 tonna aszfaltot építenek be a kivitelezők – közölte érdeklődésünkre Bakó István, a Városgondnokság igazgatója.

Az Esterházy úton 8, a Törzsökhegyi úton 7, a Győri úton, a Vásár és a Rét utcában pedig 4-4 kátyút tüntetnek el  az őszi munkák idején, a többi helyszínen pedig egy-két mélyebb gödröt javítanak ki, de visszaaszfaltozzák az Öreghegyi útnak azt a szakaszát is, melyet a víz mosott ki az útszélekről. A legnagyobb felületet a Kisfaludy utcában húzták be, hiszen most állították helyre azt a járdaszakaszt, melyet az itt álló platánfa gyökerei rongáltak meg. Mint arról hírt adtunk, a balesetveszélyessé vált járda mellől a közelmúltban kivágták a fát, eltávolították a gyökereket, kijavították a tönkrement vízelvezető vályút, megépítették a járda ágyazatát, ma délelőtt pedig újraaszfaltozták a körülbelül 25 méter hosszú járófelületet.

A kátyúzási munkákról Bakó István elmondta, a kivitelezői szerződés szerint az építők a kivágott aszfaltfelületet bójával jelölik és 48 órán belül aszfaltozzák, és újabb 48 órán belül a keletkezett törmeléket is elszállítják a területről.

Az idei útjavítások november végére fejeződnek be, a jövő évre pedig azt tervezi a Városgondnokság igazgatója, hogy már új technológiával, saját gépekkel és dolgozókkal végzik a kátyúzást a kisebb úthibák esetében. A városüzemeltető cég az ehhez szükséges berendezések megvásárlását szerepelteti a jövő évi költségvetési tervezetében, amennyiben pedig megkapják a szükséges forrást, tavasztól folyamatosan dolgozhatnak az utak javításán.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!