Utolsó simítások a JMSZK színházépületén

781
Fotó: HuHa

Július elején kezdődött meg a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének felújítása a HACS  kulcsprojektjeként. A projektre elnyert 400 millió forintos támogatásból 139 millió forintot fordíthatott a város az épület részleges felújítására, melyhez az önkormányzat további forrást biztosított, így összesen 231 millió forintból készül a korszerűsítés.

A munkálatok a végéhez közelednek, jelenleg az utolsó simításokat végzik a kivitelezők az épületen, jövő héten pedig megkezdődik a műszaki átadás-átvétel. Ifjabb Nagy Szabolcs projektvezető emlékeztetett, a mozgássérült feljáró és a terasz egy részének elbontásával kezdték meg a munkát, ezt követően indulhatott az épület külső hőszigetelése. 15 centiméteres kőzetgyapot szigeteléssel látták el a homlokzatokat, a szigetélést pedig az épület újraszínezése követte. Ezzel egyidejűleg a tető víz- és hőszigetelési munkáit is elvégezték és kicserélték az összes külső nyílászárót az épületen. Mindez jelentősen hozzájárult az épület energetikai megújulásához.

– A külső munkákhoz tartozott az új terasz kialakítása és a szabványos mozgássérült feljáró megépítése – sorolta az elvégzett munkákat a projektvezető. A belső terek egy része is megújulhatott a projekt keretében, a leglátványosabb változás az aula bővítése és újraburkolása volt, valamint a két pár színészöltöző felújítása. A fogadótérben új szélfogót építettek, jobb hőleadású radiátorokat szereltek fel és a meglévő mészkőoszlopok színéhez igazodó, magas kopásállóságú lapokkal burkolták  a helyiséget, melynek területe az átalakításnak köszönhetően 20 százalékkal megnövekedett. Ebből az aulából nyílik a mozgáskorlátozottak számára készült vizesblokk, melyet szintén felújítottak és a jelenlegi szabványoknak megfelelően alakítottak ki. Nagyon indokolt volt a színészöltözők korszerűsítése: teljesen újjáépítették a vizesblokkokat, kicserélték az elektromos vezetékeket, laminált padlót fektettek le a régi pvc padló helyett és kifestették a helyiségeket.

A munkálatok mostanra szinte teljesen befejeződtek, a szakembereknek már csak néhány apróbb feladatot kell elvégezniük és az új bútorzatot elhelyezniük – köztük az okos információs pultot – tájékoztatott Ifjabb Nagy Szabolcs, aki a minap dr. Töreki-Vörös Ibolya fenntartható fejlődésért felelős tanácsnoknak mutatta be a felújítást. A tanácsnok kiemelte, az önkormányzat minden pályázati lehetőséget igyekszik kihasználni épületeinek, intézményeinek energetikai korszerűsítéséhez és több olyan sikeres projektet tudhat magáénak, ahol a fejlesztések energetikai megújítást is tartalmaztak. Példaként említette, a Huszár lakótelepi orvosi rendelőt, a Szent Anna Házat, a Napsugár bölcsődét és azt a TOP-os projektet, mely kimondottan energetikai felújítást tartalmazott öt középületre vonatkozóan.

– Nagyon fontosak az energetikai beruházások, hiszen nem mindegy, mennyiből gazdálkodik a város és mennyi pénzből biztosítható az a komfort, ami elvárt az egyes intézményektől. Ugyanakkor az energetikai fejlesztés nemcsak a működtetési költségek minimalizálását biztosítja az egyes épületek esetében, hanem környezetvédelmi célokat is szolgál és a fenntarthatóságot szavatolja – hangsúlyozta.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!