Megkezdődött a szociális, oktatási és köznevelési intézmények dolgozóinak tesztelése

1018

A szociális intézményekben az elmúlt péntek óta tesztelik a dolgozókat, az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és egészségügyi intézményekben a mai napon kezdődött meg a koronavírus-tesztelés. Az egészségügyi, szociális, oktatási és köznevelési intézményekben dolgozók tesztelésének megszervezése a kormányhivatalok feladata. Ezt a munkát a Megyei Védelmi Bizottság honvédelmi titkára és a megyei tisztifőorvos vezetése mellett a járási hivatalvezetők helyi irányításával tudták megszervezni – olvasható a Veszprém Megyei Kormányhivatal weboldalán.

A Takács Szabolcs kormánymegbízottal, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnökével készült interjúból kiderül, az egészségügyi és szociális intézmények képesek intézményen belül, saját kollégákkal ellátni a tesztelési feladatot, tehát ezen intézmények esetében a kormányhivatal feladata a tesztek és védőfelszerelések eljuttatása részükre, az eredmények rögzítése és továbbítása a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. Az oktatási-köznevelési intézmények esetében a tesztelést is a kormányhivatal szervezi és koordinálja. A tesztelés a munkavégzés helyszínén, antigén gyorstesztekkel történik. A mintákat a bölcsődékben a kormányhivatal népegészségügyi munkatársai, az óvodákban és iskolákban pedig harmad- negyedéves orvostanhallgatók veszik le és értékelik ki.

A teszteléshez szükséges tárgyi feltételeket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ bocsátja rendelkezésre, de a kormányhivatal koordinálja azok eljuttatását a szükséges helyszínekre.

Arra a kérdésre, hogy Veszprém megyében hogyan zajlik a tesztelés, Takács Szabolcs a következő választ adta: – Az oktatási, egészségügyi intézmények tesztelése ezen a héten indult. 16 csapatot állítottunk fel, amelyek két orvostanhallgatóból, valamint a kormányhivatal két munkatársából: egy teamvezető-adminisztrátorból és egy sofőrből állnak. Ezek a csapatok a kormányhivatal által biztosított járművel, az előre egyeztetett időpontokban érkeznek a megadott helyszínekre – állami fenntartású intézményekbe, ahol helyszíni munkavégzés zajlik –, hogy elvégezzék a dolgozók tesztelését. A mintavétel az oktatási-köznevelési intézményekben munkaidőben, hétköznapokon zajlik majd. A mintát adó személyes adatait, illetve a teszteléshez való hozzájárulását egy adatlapon rögzítjük, amelyet a kormányhivatal kezel. Szintén a kormányhivatal munkatársa végzi el a mintavételezéshez kapcsolódó adminisztratív feladatokat. A tesztelésben való részvétel önkéntes. Az esetleges pozitív eredményről a dolgozó köteles értesíteni a háziorvosát és karanténba kell vonulnia.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!