Készenlétben a hóekék, sószórók a Városgondnokságnál

442
Fotó: HuHa

Ezekben a hetekben még az ősz végi feladatait végzi a Városgondnokság, így többek között zajlik a lombsöprés városszerte, folyamatban van a növénytelepítés és az útjavítás. Mindezek mellett azonban a téli hóeltakarításra és síkosságmentesítésre is készülnek a városüzemeltetésért felelős intézmény szakemberei. Már a tárolóban van az indulókészlet útszóró sóból, átvizsgálták a hóeltakarításban használatos berendezések műszaki állapotát és megkötötték a külső vállalkozókkal a  szerződéseket további járművek bevonásához.

Bakó István igazgatótól megtudtuk, közel 100 tonna útszóró sót készítettek elő a télre, de a folyamatos szállításra is rendelkeznek szerződéssel. A télre történő felkészülés jegyében megvizsgálták a sószórók üzemképességét, ellenőrizték a járművek elején lévő hidraulikát, vagyis minden gépük indulásra kész tud lenni néhány órán belül.

– Három nagy teherautónk van, ezek alkalmasak sószórásra és forgatható tolólappal is rendelkeznek. Ezen túl két nagy traktort, két közepes méretűt és öt kis traktort tudunk hadrendbe állítani a téli munkákra. A további teherautóink sószállításra használhatók – sorolta a rendelkezésre álló saját géppark elemeit az igazgató. A nagyobb gépekkel az úttestek hóeltakarításán dolgoznak, a kisebbek pedig a járdák, kerékpárutak és gyalogos-átkelők megtisztítására használhatók. Bakó István emlékeztetett, a hóeltakarításnak és síkosságmentesítésnek meghatározott rendje van a több, mint 100 kilométer hosszú városi úthálózaton, elsőként az egészségügyi intézményekhez, mentőkhöz és rendőrséghez vezető utakat kell használhatóvá tenniük, ezt követik a nagyobb gyűjtőutak, melyek a közintézményekhez vezetnek és csak utána kezdhetik meg a kisebb forgalmú utak megtisztítását. A Városgondnokság személyi állományából több, mint hatvan munkatárs tud részt venni a téli munkákban.

Bakó István közölte, szükség esetén külső vállalkozókat is be tudnak vonni a hóeltakarítási, síkosságmentesítési munkába, folyamatban vannak a szerződéskötések azokkal a vállalkozásokkal, melyek rakodógépekkel és hótolásra alkalmas munkagépekkel rendelkeznek.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!