Mi a véleménye a vásárlási idősáv bevezetéséről?

1162
Fotó: Pintér Ádám

A Magyar Közlönyben tegnap délután megjelent 513/2020. (XI. 23.) kormányrendelet A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendeletet egészíti ki időskorú honfitársainkra vonatkozó védelmi intézkedésekkel. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kormány a mai naptól visszavezette a 65 év felettiek vásárlási idősávját. A rendelet értelmében hétköznapokon 9-11 óra, szombaton és vasárnap 8-10 óra között kizárólag a 65 év felettiek vásárolhatnak a napi fogyasztási cikkeket árusító élelmiszerüzletekben, a drogériákban és a gyógyszertárakban. Ez azonban nem jelent korlátozást a 65 év felettiek számára, ők ugyanis ezektől az időpontoktól eltérő időben is vásárolhatnak az említett üzletekben.

Ma délelőtt a belváros több pontján arról kérdeztük a járókelőket, mi a véleményük erről az intézkedésről.

– Nem tudom, hogy szükséges volt-e egy újabb szigorítás – mondta Schmidt Dezsőné, aki reggel hat órakor indult vásárolni és sok vele egykorúval találkozott az üzletben. Sajnálja azokat a 65 évesnél fiatalabbakat, akik ebbe az időkorlátba nem férnek bele, főként a hétvégi korlátozás miatt. Véleménye szerint nagyon sokan a korlátozás alá eső időpontban intézték a hétvégi bevásárlásukat, ezért véleménye szerint az időseknek elég lett volna a hétköznapi időpont.

– Nagyon nem érint ez a korlátozás, hiszen vitathatatlan, hogy benne vagyok a korban, de eddig is megoldottam a bevásárlást. Szerintem ésszerűen kell beosztani a vásárlást és nem muszáj folyton mászkálni – hangsúlyozta Szabó Sándorné. Ő a vírus megjelenése óta óvatosabb, jóval körültekintőbb, ha az utcára lép vagy vásárolni megy. Mindenképpen él majd az idősáv adta lehetőséggel, mert úgy gondolja, így kisebb a fertőzés veszélye. Az ő meglátása szerint a fiatalok közül sokan nagyon könnyelműek, lakóhelye közelében gyakran látja, hogy csoportosan beszélgetnek, maszk nélkül, de annak is szemtanúja volt már, amikor egy-egy ilyen csoportosulás tagjai kézről-kézre adtak egy maszkot, hogy egymás után bemehessenek egy üzletbe.

Csányi Viki nem örül az új rendelkezésnek. Mint mondta, érthetetlen, hogy az idősek védelmére hozott rendelkezés éppen a 65 év feletti korosztályt nem korlátozza, ők bármikor mehetnek vásárolni, míg a fiatalabbak közt vannak, akik a munkaidő-beosztásuk miatt így nehezen jutnak el az élelmiszerboltokba, drogériákba, vagy éppen gyógyszertárba.

Kiss Gyuláné heti egy alkalommal jár vásárolni, így őt ez az intézkedés igazából nem érinti. Az elképzelést egyébként jónak tartaná, ha a 65 év felettiek élnének is a lehetőséggel, és zömmel ebben az idősávban mennének vásárolni. Ugyanakkor biztos abban, hogy lesznek, akik ettől eltérő időpontban látogatják az üzleteket.

Ma reggel szembesült azzal, hogy az intézkedések nem a jövő héten lépnek életbe és egyébként sem örül az idősávok bevezetésének Kovács Renáta, hiszen délelőtt és délután is dolgozik és nem szeretne hat órakor kelni azért, hogy időben odaérjen a boltba és még főzni is maradjon ideje. Ettől függetlenül megérti az intézkedést, hiszen védeni kell a veszélyeztetett korban lévőket, de így, hogy pont ők azok, akik bármikor vásárolhatnak, nem látja értelmét a fiatalok korlátozásának.   

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!