Új traktort kapott a mezőgazdasági szakképző iskola

590
Fotó: Pintér Ádám

A Mezőgazdasági Erőgépek Beszerzése című európai uniós pályázatnak köszönhetően egy 22,6 millió forint értékű Steyr Kompakt 4085 HILO típusú, 85 lóerős oktatótraktorral gazdagodott a napokban a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium.

Gál Imre igazgatótól megtudtuk, az oktatási célra kapott modern traktor abban különbözik a korábban bérelt, oktatásra használt járművektől, hogy felszereltségébe tartozik az automata kormányzás, egy nagypontosságú GPS, a terhelés alatt váltható irányváltó és a klíma is. A fülkében két ülés található, egy a diáknak és egy az oktatónak, akinek külön fékpedált is kivezettek.

Az új traktort oktatási célra és a tangazdasági feladatok ellátásában használják, így lehetővé válik, hogy a modern szerkezeteket bemutassák az érintett 100-150 gépész és erdész tanuló számára, akik közül többeknek a vizsgára bocsátás feltétele a T kategóriás jogosítvány.

Ottjártunkkor két 11. évfolyamos gépész osztály ismerkedett gyakorlati óra keretében az új járművel. Közülük Hardi Gergő volt, aki először lehetőséget kapott arra, hogy vezesse a traktort. Mint mondja, MTZ után jelentős változás az új traktort vezetni, még ismeretlen volt, a későbbiekben ki kell tapasztalni. Azt azonban már most is érezte, hogy sokkal könnyebb irányítani, jobban kezelhető és kényelmesebb az új jármű.   

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!