Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Szociális ellátás járvány idején

Pintér-Papp Eszter | 2020.11.28.

A szociális munka napja alkalmából indított sorozatunkban a város szociális ellátórendszerét mutatjuk be. Ezúttal Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézményének koronavírus-járvány idején végzett tevékenységéről kérdeztük Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezetőt.

– A koronavírus-járvány idején a szokásosnál is nagyobb felelősség hárul a bentlakásos intézményekre. Hogyan védekeznek a járvány ellen és hogyan próbálják élhetővé tenni a hétköznapokat a gondjaikra bízott idősek számára?

– A Nemzeti Népegészségügyi Központ a járvány első hullámának idején, március 8-án rendelte el valamennyi szociális intézményben a látogatási és elhagyási tilalmat. Ez az első hullám alatt 14 hétig tartott. Ebben az időszakban az intézmény bentlakásos otthonaiban nem volt covidos megbetegedés. Akkor a legnagyobb problémát a védőeszközök, maszkok beszerzése okozta, a hirtelen kialakult hiány miatt. Az intézmény rendelkezett tartalék eszközökkel, így zökkenőmentes volt a beszerzés, minden területen biztosítottuk a védőeszközöket a dolgozók számára. Elsőként éltünk a lehetőséggel és igényeltük a katonaság által nyújtott fertőtlenítést mind a négy telephelyen.

Az átmeneti gondozóházba április elején 15 új lakót vettünk fel két ütemben – a Gróf Esterházy Kórház átszervezésekor a krónikus és ápolási osztályon fekvő betegek elhelyezésével kapcsolatban kérték a segítségünket. Abban az időben 15 átmeneti gondozóházi kérelemmel rendelkező beteg tartózkodott a kórházban. A betegek biztonságos fogadására a Barát u. 4-6. számú részlegen, az idősek klubjának közösségi termében és az étkezőben tudtuk kialakítani a feltételeket. A jó együttműködésnek köszönhetően a költözés, a hozzátartozók értesítése zökkenőmentesen történt. Az eljárásrendnek megfelelően negatív PCR teszttel érkeztek a lakók, és az elkülönítésük is megtörtént a többi ellátottól. El kell mondanom, hogy a gondozóház megnövekedett létszáma még több feladatott adott a kollégáknak.

A látogatási tilalmat június 18-án oldották fel. A lakók és a hozzátartozók nagyon várták már ezt a pillanatot.

– Mikor diagnosztizálták az első pozitív koronavírusos esetet az intézményben?

– Sajnos augusztus elején a Teveli úti otthonban megjelent a vírus, egy dolgozó és két lakó érintettségével. A városban megnövekedett pozitív betegszámok miatt, saját hatáskörben mind a négy telephelyen elrendeltem a látogatási és kijárási tilalmat, szeptember 7-től pedig már központilag elrendelt határozat lépett életbe. Jelenleg 16. hete tart újra a látogatási tilalom, melyet mind a lakók, mind a hozzátartozók egyre nehezebben viselnek. November elején újra megjelent a vírus a Teveli úti otthonban, mely dolgozókat és több lakót is érint. A lakók általános állapota kielégítő. Az intézmény több szolgáltatásánál érintettek a dolgozók a vírusfertőzéssel, de egyelőre minden szolgáltatást el tudunk látni. Az új eljárásrendnek köszönhetően a tünetmentes, gyógyult kollégák visszatérése felgyorsult, így hamarabb tudnak munkába állni, segíteni a védekezést, ellátni az intézmény lakóit.

– Hogyan tudják megkönnyíteni a bentlakásos otthonokban élők számára ezt az időszakot?

– A hozzátartozókkal való kapcsolattartás telefonon, skype-on, messengeren keresztül történik. Minden telephelyen biztosítottunk egy erre a célra használható mobiltelefont, internetes előfizetéssel. Minden részlegünkön van wifi elérhetőség. A Teveli és Vörösmarty utcai otthonokban az épületek adottságából kifolyólag kellő távolságtartás mellett a nyitott kerítésen keresztül láthatják egymást és tudnak beszélgetni a lakók és a hozzátartozók, de az intézmény területére nem mehetnek be a látogatók. Csomagot hetente egy adott napon tudnak a hozzátartozók beküldeni szeretteiknek. A kollégáknak a fizikai ápolás mellett, most nagy kihívást jelent a lakók mentális állapotának gondozása, a család pótlása. Nehéz feladat ez a gondozó kollégáknak az amúgy is egyre nehezedő nyomás miatt. A hozzátartozók nagy része megértő, türelmes és együttműködő.

– Úgy tudom, hogy az ESZI és a Gróf Esterházy Kórház nagyon jó kapcsolatot ápolnak. Megjelent ez a koronavírus elleni védekezésben is?

– A Gróf Eszterházy Kórház és az ESZI kapcsolata mindig példaértékű volt hosszú évekre visszamenőleg, melynek több közös rendezvényen is hangot adtunk. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az idei évben nyújtott segítség és szakmai támogatás olyan példaértékű és követendő, melyet csak kívánni tudok minden településen. Dr. Töreki-Vörös Ibolya főigazgató asszony, Vargáné Maurer Ilona ápolási igazgató és a kórház dolgozói a vírus megjelenésétől kezdve minden szakmai támogatást és segítségnyújtást megadtak, amelyben nekik több tapasztalatuk és rutinjuk volt. Továbbképzés, írásos segédanyagok az oktatáshoz, eljárásrendek, veszélyes, fertőző textíliák és hulladék kezelése, lakók biztonságos visszatérése az intézménybe, dolgozók tesztelése – ebben mind nagy segítségünkre voltak. Kiemelném a két intézmény ápolási vezetőjének – Vargáné Maurer Ilona és Kissné Marton Bernadett – közös munkáját, akik naponta többször beszélnek telefonon, ezzel könnyítve egymás munkáját, a két intézmény közötti információ átadását.  


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.26.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: