Tovább érvényesek a szakorvosi javaslatok

872
Fotó: Pintér Ádám

A napokban hatályba lépett az a rendelet, amellyel az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja, hogy a támogatott gyógyszereket, tápszereket illetve a gyógyászati segédeszközöket továbbra is megkaphassák azok, akiknek a veszélyhelyzet ideje alatt kellene megszerezni az ehhez szükséges szakorvosi javaslatot – tájékoztatta a Médiacentrumot Ujváry Hajnalka, Pápa Város Önkormányzatának Egészségügyi Alapellátási Intézete intézményvezetője.

Mint megtudtuk, a Magyar Közlönyben november 24-én megjelent jogszabály a veszélyhelyzet megszűnését – ez jelenleg 2021. február 8. – követő 90 napig meghosszabbítja az időközben lejáró szakorvosi javaslatok érvényességét, így azok sem esnek el az olcsóbb gyógyszerektől, akik most nem jutnak el a szükséges orvosi felülvizsgálatokra.

Egyes krónikus betegségek – mint például a diabétesz – esetén ugyanis kötelező éves szakorvosi felülvizsgálathoz kötött, hogy milyen gyógyszereket szedhet a páciens, és ezeket jellemzően a szakorvosi engedély alapján írhatják fel a háziorvosok tb-támogatással. E nélkül azonban csak a piaci áron válthatnák ki a megszokott gyógyszerüket a betegek, ami sokak számára jelentős, és olykor kigazdálkodhatatlan anyagi terhet jelentene. A mostani rendelettel a minisztérium azt is biztosította, hogy a háziorvosok gyógyszerfelírási lehetősége ideiglenesen megmaradjon a veszélyhelyzet ideje alatt. A háziorvosoknak azonban rögzíteniük kell az egészségügyi dokumentációban, ha a veszélyhelyzet miatt ideiglenesen meghosszabbított szakorvosi javaslat alapján írták fel a gyógyszereket – hangsúlyozta Ujváry Hajnalka.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!