Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Pápai segítségnyújtás a viski templom helyreállításához

Huszár Hajnal | 2020.11.30.

Október 8-án adtuk hírül, hogy néhány nappal korábban egy nagy vihar súlyos károkat okozott kárpátaljai testvérvárosunk, Visk református templomának tetőszerkezetében. A tetőfedő lemezborítást az orkánerejű szél letépte, az épület beázott, szerencsére a múlt évben restaurált freskók és a felújított orgona nem sérült. Az előzetes felmérések alapján a helyreállítás 5 millió forintba kerül. A Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjtést szervezett, hogy hozzájáruljanak a munkák költségeihez, a pápaiak pedig ismét segítő kezet nyújtottak. Ifjabb Márkus Mihály a pápai gyülekezet vezető lelkésze megkeresésünkre elmondta, a testvérvárosi kapcsolat jegyében ők is jó kapcsolatot ápolnak a viski református gyülekezettel, szinte naponta értesülnek egymás dolgairól a modern kommunikációs csatornák segítségével, így azonnal tudomást szereztek a károkról, ő pedig tájékoztatta dr. Áldozó Tamás polgármestert a segítségigényről. – A város vezetése, polgármester úr azonnal reagált erre és támogatásáért hálásak vagyunk a viski reformátusok nevében is – mondta.

Dr. Áldozó Tamás 500 ezer forint támogatásról döntött, melyet polgármesteri keretéből biztosít a helyreállításhoz, s mint mondta, természetesnek tartja, hogy segít a kárpátaljai testvértelepülésnek.

– A viskiek közösségének a segítése a testvérvárosi kapcsolatrendszeren belül olyan, mint az a segítség, amit 20-25 évvel ezelőtt nyugati, jobb módú testvérvárosainktól – Schwetzingentől és Kampentől – kapott Pápa városa – hangsúlyozta, kiemelve azt is, fontosnak tartja, hogy pápai magánszemélyek is támogatják ezt az ügyet.

A polgármester emlékeztetett, nem ez volt az első alkalom, hogy a viskieknek segítséget nyújtott a város, korábban a református gyülekezet gyűjtést szervezett a most megrongálódott templom épületének és orgonájának restaurálásához, ezt az önkormányzat is támogatta, de a katolikus templom fűtési rendszerének felújításához is nyújtott támogatást városunk. Azt a gyűjtést dr. Áldozó Tamás magánszemélyként kezdeményezte és ismerősei köréből másfél hónap alatt 1,5 millió forint gyűlt össze.

– Úgy gondoltam, most nincs két hónap arra, hogy magánszemélyektől gyűjtsünk, hiszen itt a tél, ezért döntöttem úgy, hogy a város nevében a polgármesteri keretből biztosítok forrást a munkákhoz – tájékoztatott.

A polgármester hozzátette, tisztában van azzal, hogy a templomok tetőszerkezetének felújítása a pápai egyházi felekezetek számára is fontos, ezért a város ezeket a munkákat is támogatja. A múlt évben és idén nyújtott önkormányzati támogatások ilyen célokat szolgáltak.

Mint megtudtuk, az önkormányzat mellett a pápai református gyülekezet is jelentős összeggel segíti a megrongálódott viski templom helyreállítását. A Magyarországi Református Egyház a káreseményt követő vasárnapra adománygyűjtést hirdetett és azt kérte, hogy az istentisztelet perselypénzét erre a célra ajánlják fel, a pápaiak pedig külön gyűjtést is szerveztek. Az így összegyűlt közel 300 ezer forintot juttatják el viski református testvéreik templomának helyreállításához.

 





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: