A fogyatékkal élőkért dolgoznak

634
Fotó: Pintér Ádám, Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékkal élők világnapjává azért, hogy felhívják a figyelmet fogyatékkal élő embertársaink problémáira. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Támogató Szolgálata 2006 decemberében kezdte meg működését. Azóta minden decemberben adventi rendezvényen emlékeztek meg a világnapról és az intézmény létrejöttének évfordulójáról. Pintér-Papp Eszter intézményvezetővel a támogató szolgálat tevékenységéről beszélgettünk.

– Sokan úgy vélik, hogy a szociális munka azért nincs a középpontban, mert önök a társadalom azon tagjaival foglalkoznak, akikről a többség nem szívesen vesz tudomást.

– A szociális munka rendkívül szép hivatás, az azonban biztos, hogy aki nem szívvel lélekkel dolgozik ezen a területen, az hamar feladja. Azt is tudni kell, hogy a szociális intézményekben – így a támogató szolgálatok esetében is – komoly képzési követelményeknek kell megfelelniük a munkatársaknak. Nálunk például nem elegendő a munkakör betöltéséhez jogszabályban meghatározott szakmai végzettség megléte, minden munkakörben speciális támogató szolgálati képzésre kötelezettek a kollégák, emellett kreditpontos képzéseken is részt kell venniük. A különféle ellátási területeknek megfelelő szaktudás egyébként nagyon fontos, hiszen a szociális szakemberek az élet kezdetétől a végéig jelen vannak a családok életében, főként akkor van rájuk szükség, ha valaki segítségre szorul. Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke mindig azt hangsúlyozza, hogy segíteni csak jól szabad. Tehát személyre szabottan, az adott körülményeknek, problémának megfelelően kell segítséget nyújtani és nem megszokott klisék szerint. Mi a pápai intézményben az elmúlt közel másfél évtized alatt mindig igyekeztünk ezt szem előtt tartani.

– Az önök intézménye fogyatékkal élőket segít. Mi a lényege a tevékenységüknek?

– A támogató szolgáltatás a szociális alapszolgáltatások körébe tartozik. Fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek számára nyújtunk ellátást, szállító szolgálatot és segítő szolgálatot működtetünk számukra. Szállító szolgálatunk főként iskolába, munkahelyre, egészségügyi intézményekbe, különféle ügyeket intézni és bevásárolni szállítja az ellátottakat. Személyi segítő kollégáink pedig az otthonaikban, mindennapos tevékenységeikben, önállóságuk megőrzésében nyújtanak segítséget a hozzánk fordulóknak. Az elmúlt tizenöt év alatt közel száz fogyatékkal élő pápainak és rajtuk keresztül családjaiknak segítettünk. Örülünk annak, hogy sokan vannak, akik a kezdetek óta az ellátotti körünkhöz tartoznak, ez egyben visszajelzés a munkánkkal kapcsolatban.

– A mindennapos munkavégzés során napi szinten találkozhatnak a fogyatékkal élők problémáival, a nehézségekkel, melyekkel meg kell küzdeniük. Mondana erről pár szót?

– Az első és talán legfontosabb, hogy még mindig nehézséget okoz sokaknak magát a fogyatékkal élő kifejezést értelmezni. Vannak, akik kizárólag az értelmi fogyatékosságot ismerik, és bele sem gondolnak abba, hogy egy látássérült, mozgáskorlátozott, vagy hallási fogyatékos ember milyen nehézségekkel küzd meg a mindennapi életben. A legnagyobb problémát talán az előítéletek és az akadálymentesítés hiányosságai okozzák, ezzel kapcsolatban több ellátottunk is panaszkodott már. Most, a koronavírus-járvány idején például az értelmi sérült gyermekek vagy autizmussal élők esetében a maszkhasználat elfogadtatása okozott nehézséget. Erre szerencsére nemrégiben megérkezett a kormányzati válasz és ők felmentést kaptak ez alól a kötelezettség alól.

– A máltai támogató szolgálat minden decemberben ünnepségen látta vendégül ellátottjait, ahol megemlékeztek a fogyatékkal élők világnapjáról és a támogató szolgálat születésnapjáról is, valamint műsorral és ajándékkal kedveskedtek nekik.

– Sajnos az idei év rengeteg dologban korlátoz minket, így most először adventi rendezvényt sem tarthatunk. Fáj, hogy nem ünnepelhetünk együtt azokkal, akik fontosak számunkra. A járvány megjelenése óta fokozott elővigyázatossággal végezzük a munkánkat, próbáljuk megvédeni a fertőzéstől a ránk bízottakat. Azonban ebben a korlátozások közé szorított világban is szeretnénk megtalálni a lehetőségét annak, hogy megajándékozzuk az intézményünkkel rendszeresen kapcsolatban állókat.   

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!