Hajléktalanok ellátása járvány idején

678
Fotó: archív

Sokan azt vallják, a hajléktalan emberek ellátása a szociális munka egyik legnehezebb területe. Az otthonukat vesztett emberek a közterületeken sok esetben a társadalmi együttélés szabályait figyelmen kívül hagyva viselkednek, ezért sokan vannak, akik azt várják a szociális intézményektől, hogy azonnali és végleges megoldást találjanak a problémára. A szociális szakemberek szinte emberfeletti munkát végeznek ezekben az intézményekben, különösen most, a koronavírus-járvány idején. Szalainé Tihanyi Andreát, Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye vezetőjét erről kérdeztük.

– Rendkívül nehéz feladat a hajléktalan emberek ellátása. Ők azok, akiket a társadalom nem szeretne az utcán látni, akikre azonnal ráirányul a figyelem, ha a közterületeken közösségbe nem illően viselkednek. „Békeidőben” sem könnyű a hajléktalan emberekkel foglalkozni, de most, a járványhelyzetben kifejezetten nagy kihívást jelenthet. Hogyan tudják ezt megoldani, szabályozni a hajléktalanszállón élők életét?

– Az átmeneti szállás 28 férőhelyen működik, 80-100 százalékos kihasználtsággal, amely évszaktól függ, nyilván télen mindig telt ház van. A járvány ez idáig nem érintette a szálló lakóit. El kell mondanom, hogy a bevezetett korlátozásokat a lakók betartják, és együttműködők. Ezek az intézkedések a lakók egészségének megóvását szolgálják.

– Melyek ezek az intézkedések?

– Márciusban bevezettük a napi kétszeri lázmérést, a dolgozók és ellátottak rizikó szűrését és a folyamatos intézményi fertőtlenítést. Emellett minden ellátottra kijárási tilalom vonatkozik, ez alól felmentést csak azok kaphattak, akik hivatalos, bejelentett munkahellyel rendelkeznek. Az étkezést igénybe vevők részére az ebédet kiszállítjuk. Azok részére, akik a kijárási tilalom előtt alkalmi munkából származó bevételből vásároltak maguknak élelmiszert és ebben az időszakban nem tudták elhagyni az intézményt, hideg élelmiszert biztosít az intézmény. Márciustól részt veszünk a Tesco Élelmiszer Bank programban, heti egy alkalommal, szerdánként hozzuk el az előző napról megmaradt pékárut és rövid szavatosságú zöldséget, tojást. Ezeket elsősorban a szálló lakói között osztjuk ki, illetve az alapanyagokból a lakók és a dolgozók közösen főtt ételt készítenek, így tudunk segítséget nyújtani az élelmezésben.  

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!