Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Különleges gyermekbirodalom készül a Várkertben

Huszár Hajnal | 2020.12.10.

Elkészültek a tervek a várkerti játszótérről és a fitneszparkról, az önkormányzat a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelezővel megkötötte a szerződést és az egyedi játékok gyártása már el is kezdődött. Az új gyermekbirodalom a Zöld város I. projekt keretében épül meg a város legnagyobb parkjában, a mélyépítési és magasépítési munkák mellett ez a projekt harmadik eleme. És bár néhány hónap eltelik addig, míg a gyermekek birtokba vehetik az új játszóteret, érdemes lesz várni, hiszen egyedi, különleges, a Várkertbe illő játékok fogadják majd a kicsiket és nagyobbacskákat.

– A Várkertnek mindig is része volt a játszótér, mostani elvárásunk az volt, hogy működőképes legyen a létesítmény, az egyes korcsoportokat el tudjuk különíteni a játszótéren, és mindezekkel együtt sok kis pápainak kínáljon játéklehetőséget. A játszótér szomszédságában építjük meg a kávézót, melynek a gyermekbirodalom kiszolgálása lesz az elsődleges feladata – magyarázta dr. Áldozó Tamás polgármester a tervek áttekintésekor.

A korosztályos játszótéren egy ülőfalként is funkcionáló, kiemelt növényágyás fizikailag is elkülöníti egymástól a kicsi gyermekek birodalmát a nagyobbakétól, így mindkét korcsoport biztonságosan használhatja majd a játékeszközöket. Fontos szempont volt, hogy megjelenésében illeszkedjen a történelmi parkba, ugyanakkor modern, jól használható, a gyermekek aktivitását ösztönző és mozgáskoordinációját erősítő játékok is kerüljenek a 3300 négyzetméteres játszótérre.

– A játékok kiválasztásakor a tervezők az egykori várat és a természeti környezetet vették alapul, ehhez igazították elképzeléseiket. Így mind a kicsik, mind a nagyok játékterén a fő elem egy vár lesz, de a többi játék között is találunk olyat, ami illeszkedik a vár motívumhoz – ismertette a terveket Albert Henrietta, a polgármesteri hivatal beruházási ügyintézője.

A 10+ korosztály játszóterének fő eleme egy többfunkciós óriás játszóvár lesz, melynek magassága 7,6 méter, befoglaló mérete pedig 15 x 22 méter. Az egykori szökőkút helyére fészek mászó kerül, épül sárkány kötélhinta, gumihullám, lépegető híd, trambulin és függőágy hinta.    

A 2-10 éves korosztály játékterén is készül egy vár, ez természetesen méretében is igazodik a legfiatalabb korosztályhoz, de a vár motívuma jelenik meg a rugós játékokban is, így lovacskás és lovagsisakos játékot kapnak a kicsik és lesz sárkány ugróiskola is. Ezen túl az apróságok is kapnak függőágy hintát, készül számukra rugós lépegető, trambulin, mezítlábas ösvény, 3D-s gumijáték és egy igazi különlegesség, baba-mama hinta.

A biztonsági előírásoknak megfelelően a kicsik játékai alá ütéscsillapító gumiburkolatot készítenek, a nagyok játszóterén pedig víz- és légáteresztő faapríték burkolatot alakítanak ki.

– A fitneszparkot a várkerti parkolók melletti területen építjük meg, a létesítmény teljes területe 450 négyzetméter, a sporteszközök által elfoglalt terület 240 négyzetméter, vagyis ez lesz a város legnagyobb kültéri fitneszparkja – tájékoztatott Albert Henrietta. A sportpark két részből áll majd, egyik részén helyezik el a bemelegítésre, nyújtásra, levezetésre szolgáló eszközöket, a másik részén pedig a fitneszeszközök kapnak helyet. A park különleges eleme lesz az egyedi Várkert felirat, mely alapvetően padként funkcionál, de használható nyújtó- és saját súlyos gyakorlatokhoz is.

A játszótér és fitneszpark megóvására már most készül a városvezetés, figyelmeztetett dr. Áldozó Tamás, aki felidézte, az elmúlt évtizedekben több játszótér is épült a Várkertben, valamennyit megrongálták, tönkretették, szétverték, ezért itt is kamerarendszer telepítésével kívánják megvédeni a kialakítandó tereket és kíméletlen szankciókat alkalmaznak azokkal szemben, akik kárt okoznak.

A Zöld város I. projektre 1 milliárd forint támogatást nyert el az önkormányzat a TOP keretében, de a városnak ehhez is kell saját forrást biztosítania – emlékeztetett a polgármester. A tervezéskor úgy számoltak, hogy a város legnagyobb és legkülönlegesebb játszóterére és fitneszparkjára 200 millió forint körüli összeget fordítanak, most a pontos árajánlat ismeretében elmondható, hogy a megvalósítás a tervezett költségen belül marad.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: