Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ritka régészeti lelet Lovászpatona határában

Horváth Andrea | 2020.12.12.


Egy 1700 éves szarkofágra bukkantak Lovászpatona határában az őszi szántás közben. A földterület tulajdonosa, Tóth István értesítette a helyi önkéntes fémkeresőzőst, aki tagja a Gróf Esterházy Múzeum által koordinált közösségi régészeti programnak. Varga Attila hívására dr. Péterváry Tamás régész azonnal a helyszínre sietett. A mészkőből készült, igényesen megmunkált szarkofág fedelét leemelve láthatóvá vált a csontváz és a sírmellékletek.
Dr. Péterváry Tamás elmondta, a fogazat alapján egy körülbelül harmincévesen elhunyt, 150 cm magas nőé a csontváz. A karon kígyófejben végződő bronz karperecek, a bal kéz egyik ujján ezüstgyűrű, a koponya alatt pedig egy ezüstből készült hajtű volt. A térd magasságában egy faládika maradványára bukkant a régész, melyhez mitológiai elemekkel díszített bronzlemezek tartoztak. Ritka, hogy egy fából készült tárgy nem porlad el az évszázadok során, ez esetben talán az lehetett az ok, hogy habarccsal rögzítették a szarkofág alsó és felső részét. Viszont sajnos a sírban levő üveggyöngyöknek csak apró elemei maradtak meg. A nő valószínűleg egy közeli villagazdasághoz tartozott, az ékszerek és a szépen kialakított szarkofág előkelő származásra utalnak.
A leletek a Gróf Esterházy Múzeum gyűjteményébe kerültek, a szarkofág sorsáról a kiemelés után döntenek. Dr. Péterváry Tamás szeretné, ha a faluban maradhatna a Kr. u. 300-as években földbe került mészkő koporsó. A föld tulajdonosa a szakembereknek engedélyezte, hogy amikor nem áll művelés alatt a terület, kutatásokat végezhetnek. Dr. Péterváry Tamás biztos abban, hogy rejt még hasonló leleteket a föld mélye a környéken.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: