Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A pápai reptér kettős hasznosításáról egyeztettek

Huszár Hajnal | 2020.12.11.

Navracsics Tibor, az Északnyugat-Magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztésért felelős kormánybiztosa látogatott ma délután városunkba dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester meghívására. A politikusok az MH Pápa Bázisrepülőtéren tettek látogatást, ahol Baráth István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke támogató-helyettese és Turzó Lajos alezredes, a reptér parancsnokhelyettese mutatta be a létesítményt. A reptér kettős hasznosításúvá fejlesztése a pápai tervek szerint a gazdaságfejlesztési zóna egyik kulcsprojektje lehet, ez pedig meghatározó gazdasági és stratégiai előnyöket hozhat a város számára. Az országgyűlési képviselő és a polgármester ezért tartotta fontosnak, hogy a kormánybiztos megismerkedjen a pápai repülőtérrel.

Az Északnyugat-Magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna beavatkozási területén három repülőtér található, a péri, a sármelléki és a pápai. A péri és a sármelléki repülőtér képességei nem összehasonlíthatóak a pápaival és fejlesztési potenciál is leginkább a pápai reptérben van – véli dr. Áldozó Tamás.

– Navracsics Tibor meghívásával azt szerettük volna erősíteni, hogy kormánybiztos úr elegendő információval rendelkezzen ahhoz, hogy az általunk kulcsprojektnek gondolt repülőtér ügyet helyén tudja kezelni – közölte a polgármester.

A kormánybiztos most először járt a pápai repülőtéren, s mint mondta, civilként lenyűgözőnek találta, bár a kétórás látogatás során mindent nem is tudott megtekinteni.

– Fantasztikus az a fejlődés, ami már megtörtént és még inkább az, amit a jövőre tervez a repülőtér. Abban bízunk, hogy perspetktivikusan a kettős hasznosítás megnyitását is hozhatja a jövő, hiszen a térségben, annak magyarországi részén nincs olyan polgári repülőtér a közelben, amely nagy gépeket is tud fogadni. Úgy gondolom a térség gazdasági növekedése szempontjából kulcsfontosságú lehet, hogy Pápa egy fontos légibázis legyen – jelentette ki, hozzátéve, a három reptér közül a pápainak vannak a legjobb előfeltételei.

– Mindezek mellett Pápa földrajzi fekvése is jobb a másik két reptérhez képest, hiszen középponti helyzetben van a Dunántúlon, így ha nagy fejlesztésben, központi repülőtérben gondolkodunk, akkor Pápa sokkal inkább alkalmas erre mint a többi, kis repülőtér.

A kettős hasznosításra vonatkozó elképzeléseket természetesen össze kell hangolni a repülőtér jelenlegi hasznosításával és a katonai fejlesztési tervekkel – ez a találkozón résztvevő valamennyi szereplő számára egyértelmű volt.

– A pápai repülőtér esetében hazánk nemzetközi szövetségi kötelezettségeiből adódó, a magyar honvédelemből és az egész régió gazdasági érdekeiből származó érdekeket kell tudni összehangolni – magyarázta dr. Áldozó Tamás, elismerve, tudomásul kell venniük, ha a civil érdekeken kívüli szándékok felülírják a repülőtér kettős hasznosítását, de annak is vannak előnyei a város számára, ha a mainál intenzívebb katonai használat valósul meg a reptéren. Meglátása szerint azonban, ha ilyen nagy léptékű fejlesztés nincs a reptéren, akkor hiba lenne nem kihasználni a rendelkezésre álló kapacitásokat.

– Azt gondolom, ezt a régió gazdasági szereplői is meg fogják érteni, hiszen a pápai repülőteret felül fogja értékelni az M83-as út megépítése és ha a következő években a gazdaság tovább erősödik, akkor megfogalmazódnak azok az igények, melyek egy ilyen repülőtér működését támogatják. Itt elsősorban nem a személyforgalomra kell gondolni, hanem a légi teherszállításra – mondta a városvezető.

Információink szerint a látogatáson a katonai elöljárók a repülőtérre vonatkozó fejlesztési koncepciókról tájékoztatták vendégeiket, ám dr. Áldozó Tamás szerint ezek nem zárják ki azt, hogy közös használatú repülőtér legyen a pápaiból.

A mai hivatalos találkozón a kormánybiztos, az országgyűlési képviselő és a polgármester nemcsak a reptér lehetséges jövőjéről egyeztetett, hanem az Északnyugat-Magyarországi Zóna gazdasági fejlesztésének egyéb elemeiről is, melyeknek Pápa is részese lehet – tudtuk meg dr. Kovács Zoltántól. Városunk ugyanis a repülőtér kettős hasznosítású fejlesztésén túl más fejlesztési programelemeket is megjelölt a készülő, tízéves kitekintésű stratégiába, ezek között az ipari park további fejlesztése és turisztikai fejlesztések is szerepelnek.    

Navracsics Tibor érdeklődésünkre elmondta, a gazdaságfejlesztési zóna stratégiájának kidolgozása az utolsó fázisnál tart, ennek egyik kiemelt eleme az észak-déli közlekedési folyosók megteremtése vagy felújítása, de számos versenyképességi programelemet is tartalmaz. Az elkészülő stratégiát az Innovációs és Technológiai Minisztériumba kell eljuttatniuk egyfajta szakmai átfésülésre, ezt követően kerül a kormány elé, várhatóan a jövő év elején.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: