Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Szociális segítők az iskolákban, óvodákban

Pintér-Papp Eszter | 2020.12.13.

A szociális munka napja alkalmából indított sorozatunkban a város szociális ellátórendszerét mutatjuk be. Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye tevékenységei közül ezúttal az iskolai szociális munkáról kérdeztük Szalainé Tihanyi Andreát, az ESZI intézményvezetőjét.

– Az ellátások közül talán a legfiatalabb az iskolai szociális munka. Mit takar ez a tevékenység pontosan?

– Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye, azon belül a Család- és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység ellátására kötelezett. Az óvodai és iskolai szociális segítés ágazatközi szinten biztosít szolgáltatást a nevelési intézményekben a gyermekjóléti ellátórendszeren keresztül. Elsődlegesen a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzésével, szociális és kommunikációs készségek fejlesztésével, egészségfejlesztésben való közreműködéssel, prevencióval foglalkozik a gyermekvédelmi rendszer aktív résztvevőjeként.  A szolgáltatás magas színvonalú megvalósulása érdekében 2020 áprilisától teljesen biztosítottá váltak a személyi és tárgyi feltételek 8 fő felsőfokú szociális szakképzettséggel rendelkező szociális segítő foglalkoztatásával.

– Az új szolgáltatás beindítása mennyiben jelentett kihívást az intézmény számára?

– Ezen legújabb szolgáltatásunk beindításánál az oktatás és szociális terület ágazatközi együttműködése terén ki kell tapasztalnunk az igényeket és valós szükségleteket, így a szociális segítőink most még intézményenként eltérő intenzitásban tudják a tevékenységet végezni. Ezt nagyban meghatározza az óvodák, iskolák részéről   tapasztalható nyitottság és együttműködési készség mértéke.  Sok helyen szerencsére már kialakult a bizalmi kapcsolat, így szinte már úgy tudjuk nyújtani a szolgáltatást, mintha a kollégánk több éve a nevelő- vagy tantestület tagja lenne. Azt tapasztaljuk, hogy ezen új szolgáltatásunkra igény mutatkozik, ám a kompetenciahatárok azért még sokszor pontosítást igényelnek.

Nehézség adódik még a Pápai járás területi adottságaiból is, hiszen sok település van, melyek eléggé elszórtan helyezkednek el nagy távolságban, így a helyszíni munkavégzés megszervezése kezdetben elég nagy logisztikát igényelt annak érdekében, hogy teljesíteni tudjuk mind a 74 intézményben a heti, illetve kétheti látogatásokat.

Azt is el kell mondanom ezzel kapcsolatban, hogy a szolgáltatás minden tekintetben teljes körűvé válása hosszabb időt vesz igénybe és köznevelési intézményenként eltérő ütemben valósul meg az óvodák és iskolák együttműködési szándékától, szolgáltatásra való nyitottságától függően.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: