Mocsaras bozótból pompás park

1767
Fotó: Gulyás Attila, HuHa

Kedden kezdődött és mostanra le is zárult a Schwenczel réti beruházás műszaki átadás-átvétele, ez azt jelenti, hogy a szükséges hatósági eljárás után, a használatba vételi engedély birtokában megnyílhat az új közpark. Persze az elültetett növényzet megeredése, a fű sarjadása még időbe telik, és jelenleg a járványveszély sem teszi lehetővé a rendezvények szervezését, így vélhetően tavasszal tartja majd az önkormányzat a Schwenczel rét ünnepélyes átadását. A munka azonban befejeződött, a tó és a hozzá tartozó bevezető és elvezető árok elkészült, a sétányokat megépítették, a tereprendezés, növénytelepítés, játszótérépítés lezárult, a padok, lócák, asztalok, hulladékgyűjtők helyükre kerültek, a közvilágítás működik, a kamerarendszert kiépítették és üzembe helyezése folyamatban van. Az egykori mocsár és bozót helyén igényesen kialakított, kellemes hangulatú, sétára, játékra csábító parkká alakult a Téglagyári út mentén fekvő 3,5 hektáros terület.

– A beruházás készültségi foka 100 százalékos – jelentette ki Csehi Lóránt, a kivitelező Vemévszer Kft. létesítményfelelőse. Az előzetes felmérés során feltárt észrevételeket javították, a műszaki átadás-átvételen pedig hiányosságokat nem tártak fel a szakemberek – tette hozzá.

A kertészeti és játszótér-építési munkákat a Városgondnokság végezte alvállalkozóként, Bakó István emlékeztetett, több mint száz fát és többezer cserjét ültettek el, és a füvesítés is az ő feladatuk volt. A játszótér kialakításával és az utcabútorok elhelyezésével is elkészültek, utolsó mozzanatként a járdák letakarítását végezték el.

– Mostantól a természetnek lesz további teendője, várjuk, hogy kiserkenjen a fű, lombosodjanak a fák, kihajtsanak a virágok. Ez a terület majd tavasszal mutatja meg magát igazán – fogalmazott dr. Áldozó Tamás polgármester. Felidézte, a tervezőasztalon látott rajzok alapján nehezen volt elképzelhető, mekkora is ez a park és hogy mindaz, amit a tervezők ide képzeltek, hogyan fog kinézni a valóságban. Ugyanakkor pedig már azt tervezik, hogy a megújított Schwenczel réthez hogyan kapcsolhatók a szomszédos területek és milyen további lehetőségeket rejt a Téglagyári út környékének további rehabilitációja.

És bár az új közpark szemet gyönyörködtető, igényesen kialakított, ennek örömét már most megzavarta, hogy a még építési területnek számító és minden irányból kordonnal lezárt ligetben valakik megrongálták a játszóteret a múlt héten.

– Illetéktelenek bejöttek a munkaterületre, összecsavarták a hintákat, növényeket vittek el, más cserjéket pedig kihúzkodtak a földből – tájékoztatott a károkozásról Bakó István, hangsúlyozva, felháborítónak tartja, hogy valaki ilyet tesz. Dr. Áldozó Tamás szerint az a kisebbik baj, hogy a lezárt építési területen idegenek jártak, sokkal súlyosabb, hogy rongáltak és kárt okoztak. Értelmezhetetlennek találja, hogy miért tesz ilyet valaki és szomorúnak tartja, hogy a mindenki számára nyitott közterületeket kamerákkal és egyéb berendezésekkel kell megvédeni a vandáloktól, mert vannak, akik abban élik ki magukat, hogy ezeket tönkretegyék.

A Schwenczel rét rehabilitációja a barnamezős beruházás egyik elemeként valósult meg, a munkák április közepén kezdődtek, a kivitelezés költsége közel 274 millió forint volt.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!