Energetikai projektzáró

861
Fotó: Pintér Ádám

Néhány perce kezdődött a Pápa város közintézményeinek energetikai korszerűsítése a fenntarthatóság jegyében című TOP-projekt zárórendezvénye.

A sportcsarnok előtt megrendezett programon elhangzott, a Jókai Mór Városi Könyvtár, a Nátus Konyha, a Városi Sportcsarnok, valamint az ESZI Teveli úti és Vörösmarty úti otthonházainak energetikai korszerűsítése valósulhatott meg a több mint 669 milliós összköltségű beruházás során. A fejlesztés közel 300 millió forintos pályázati támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kiírásán.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a projekt kapcsán gratulált a városnak, hiszen, mint mondta, az energetikai fejlesztések jó lehetőséget biztosítanak az egyes intézmények esetében a költséghatékony üzemeltetésre. Mint mondta, a megyében 46 célra 40 önkormányzat nyújtott be pályázatot, összesen 4,1 milliárd forint értékben. Az országgyűlési képviselő rámutatott, az elmúlt uniós költségvetési ciklusban az egyik legjelentősebb támogatási cél a környezetvédelmi és energiahatékonysági program volt.

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív programban 16 sikeres pályázatunk volt, azonban ezek közül egyet visszaadtunk és helyette új pályázatot nyújtottunk be – mondta dr. Áldozó Tamás polgármester, majd úgy fogalmazott, mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen az elnyert projektek egyharmadán már túl vagyunk, az energetikai projekt az ötödik TOP-os beruházás, melynek a lezárását már bejelentették. A beruházások további egyharmad részének megvalósítása már megkezdődött és vannak olyan projektek, melyeknek munkálatai tavasszal megkezdődhetnek.

A városvezető rámutatott, az energetikai fejlesztés a járulékos beruházásokkal együtt mintegy 670 millió forintba került. Ez volt az a projekt, ahol az elnyert támogatáshoz arányait tekintve a legtöbb saját forrást kellett biztosítani a városnak.

– Várakozásaink szerint többféle eredménnyel is számolhatunk a beruházások következtében. Egyrészt a fenntartási, működtetési költségeink csökkenésére számítunk, de ugyanilyen eredménye ennek a beruházássorozatnak, hogy jelentős állagmegújítás is történt az érintett épületek többségénél. Azt is el kell mondani, hogy ezekben az épületekben ilyen léptékű rekonstrukciós munka azóta, hogy ezeket átvettük vagy kialakítottuk, még nem történt – emelte ki a polgármester.

Dr. Áldozó Tamás végül mindenkinek a figyelmébe ajánlotta a projekt részleteit bemutató kiadványt, melyben a műszaki tartalmat, a pénzügyi adatokat foglalták össze, emellett az intézményvezetők első tapasztalatait is megismerhetik a kiadvány olvasói. 

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!