Személyes látogatás az idősek otthonaiban?

1462
Fotó: archív

Az ünnepek közeledtével egyre többekben merül fel a kérdés, hogy az idősek otthonaiban élő hozzátartozóikkal találkozhatnak-e karácsonykor? Ezzel kapcsolatban a közelmúltban megjelent egy szakmai iránymutatás, mely tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogy ahol lehetőség van rá, milyen módon oldhatják meg a személyes találkozást. Szalainé Tihanyi Andreát, Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye intézményvezetőjét arról kérdeztük, a pápai idősek otthonaiban milyen kapcsolattartási eljárásrend van érvényben ezekben a napokban?

Az intézményvezetőtől megtudtuk, ahogy a koronavírus-járvány megjelenése óta folyamatosan, úgy az ünnepek alatt is biztosított a lakók számára az audiovizuális eszközök használata. Vonalas és mobiltelefonon, videócheten beszélhetnek egymással az ellátottak és családtagjaik. Minden telephely rendelkezik internet elérhetőséggel és intézeti mobiltelefonnal, amit csak és kizárólag a kapcsolattartás érdekében vezettek be. A telefon mellett a skype és messenger alkalmazással fotók, videók és videóhívások küldésére és fogadására is van lehetőség. A privát beszélgetések egyrészt a saját lakószobákban történnek, több ágyas szobák esetében társalgó-ebédlő biztosított erre a célra.

– A kapcsolattartás ezen módjához telefonos egyeztetés szükséges, ezt a részlegvezető és a szociális munkatárs koordinálják. Az egyeztetett időpontokat a faliújságon is közzéteszik a kollégák számára, akik hétvégén és ünnepnapokon ez alapján segítik a kapcsolattartást – mondta Szalainé Tihanyi Andrea.

Az ESZI idősek otthonainak területére látogató nem mehet be. Az intézmény 4 telephelyén az épületek adottságaihoz mérten tudják biztosítani, hogy a családtagok személyesen láthassák egymást. – A Vörösmarty és Teveli úti otthonokban a nyitott kerítés lehetőséget ad a személyes találkozásra, a távolságtartás és szájmaszk használata mellett. A gondozók a mozgásukban korlátozott lakóknak segítenek, előre egyeztett időpontra felöltöztetve kitolják a kapuhoz őket. A Barát utcai két épület esetében szintén előre egyeztetett időpontban az utcára néző szobák, illetve étkező ablakain át van lehetőség a találkozásra – hangsúlyozta az intézményvezető.

Mindezek mellett heti egy alkalommal továbbra is adhatnak be csomagot a lakóknak, de az ünnepek alatt a vidékről érkező hozzátartozók esetében más napokon is lesz lehetőség csomag átvételére.

Szalainé Tihanyi Andrea rámutatott, a vezetőápoló vagy intézményvezető engedélyével a végstádiumban lévő betegek esetében a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett lehetőség van a személyes látogatásra. Egyszerre maximum 2 látogató fogadható. A látogatóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy ismerik a koronavírus-fertőzés tüneteit – láz, köhögés, nehézlégzés -, a fenti tünetekkel nem rendelkeznek, illetve az elmúlt 14 napban nem volt kapcsolatuk igazolt Covid-19 pozitív személlyel. Kézfertőtlenítés és védőruha – szájmaszk, védőköpeny, hajháló, gumikesztyű, cipővédő – használata mellett kerülhet sor a látogatásra, melyet követően szellőztetés és fertőtlenítés kötelező az érintett beteg szobájában.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!