Fontos tanácsok a tűzesetek megelőzéséért

207

– Karácsony környékén megnő a tűzesetek száma, könnyen lángra kaphat a kiszáradt karácsonyfa, de kis odafigyeléssel megelőzhetjük ezeket – hívta fel a figyelmet Csondor Henrietta, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

– Szépek a kivilágított házak, a LED-es égők és az adventi koszorú. A karácsonyfa bármennyire frissen vágott, előbb vagy utóbb kiszárad. A karácsonyfán felügyelet nélkül hagyott gyertya, csillagszóró különösen veszélyes lehet, és tragédiával vagy nagy anyagi kárral járó tűzeset is történhet – mondta a szóvivő, majd hozzáfűzte, ha az adventi koszorú alá bármilyen nem éghető alátétet teszünk, akkor az megvédi az asztalt attól, hogy kigyulladjon.

– A konyhában is elővigyázatosnak kell lennünk. Ha elmegyünk otthonról, vagy elkezdünk az asztal körül beszélgetni, ne maradjon semmi a tűzhelyen. Ha mégis tűz keletkezne, vagy kigyulladna az olaj, semmiképpen ne kezdjük vízzel oltani. Az olaj a vízen úszva tovább ég, ezért nem szabad vízzel oltani! A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy elzárjuk a levegő utánpótlását, vagyis ráteszünk egy fedőt az edényre – emelte ki. A szóvivő javasolta, ha tűz van a lakásban, azonnal értesítsük a 112-t, és ha lehetséges, kezdjük meg az oltást. Erre kiválóan alkalmas a tűzoltókészülék. Ha a lángok a testi épségünket veszélyeztetik, ne kezdjünk bele az oltásba, hanem minél hamarabb meneküljünk ki a házból, és értesítsük a tűzoltókat. Annak a helyiségnek az ajtaját, ahol a tűz van, csukjuk be, hogy kevesebb legyen az oxigén,  így a tűz lassabban terjed – mondta Csondor Henrietta.

Az előző évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy karácsony környékén kétszer annyi lakástűzhöz kell a lánglovagoknak vonulniuk, mint máskor. Megyénkben nem voltak jellemzőek a halálos tűzesetek, de az országos tendencia azt mutatja, hogy jóval többször kell vonulni az ünnepi időszakban.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!