Élő adventi kalendáriumok Pápa környékén

598

Évről évre egyre elterjedtebb a hazai települések körében is az élő adventi kalendárium kezdeményezés, melynek lényege, hogy december 1-jétől 24-éig – a hagyományos adventi naptár mintájára – naponta egy-egy család karácsonyi díszbe öltözteti ablakát, s így szentestére már valamennyi akcióban résztvevő család ablakában világítanak a díszek. Az idei évben több Pápa környéki település is csatlakozott a kezdeményezéshez, közülük Béb és Takácsi adventi kalendáriumának szervezőitől kaptunk fotókat a kivilágított ablakokról.

Bében helyi kezdeményezésre már tavaly úgy döntöttek, ők is megalkotják a kalendáriumot, melynek azonnal nagy sikere lett, tudtuk meg Számadó Évától és Rédling Erikától, akik a bébi adventi kalendáriumot koordinálják. – Rengeteg pozitív visszajelzés érkezett ismerősöktől is, akik a falun átutazva kíváncsian kérdezték, hogy mit jelentenek a számok, majd később már tudatosan lassítottak, hogy észrevegyék az újabb ablakokat – mondták el a szervezők, akik azt is hangsúlyozták, hogy a helyi önkormányzat hagyományos adventi programjait a járványhelyzet miatt nem volt lehetőség megrendezni, a csodás adventi ablakokban azonban december 31-éig gyönyörködhetnek a Bében járók.

Takácsi közössége most első alkalommal szervezte meg az élő adventi kalendáriumot, tudtuk meg Szabó Csilla közművelődési munkatárstól, aki a település alpolgármesterével, Bálint Edinával sokat gondolkodott azon, hogy ebben a korlátozásokkal teli évben hogyan szervezzenek meghitt ünnepi ráhangolódást, közösségépítő programot személyes jelenlét nélkül. Az internetről már ismerték az élő adventi kalendáriumokat és úgy döntöttek, az idei évben Takácsi is csatlakozik a kezdeményezéshez. Közzétették a felhívást, amire rövid időn belül 30 lelkes önkéntes jelentkezett, akiknek lelkes és kreatív munkáját apró ajándékkal köszönik meg a szervezők. –  Kikötésünk csak annyi volt, hogy egyedi és kreatív legyen az ablak díszítése, a számot is megjelenítve. Minden este ötletes és csodálatos alkotásokat láthatunk, talán azért is csillognak olyan fényesen, mert kicsit a szívünk szeretetét is belecsempésztük – hangsúlyozta Szabó Csilla.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!