Rendhagyó ostormenetet tart idén a Hét Csillag Egyesület

44
Fotó: archív

A koronavírus-járvány miatt idén elmarad a városban a Hét Csillag Kulturális és Sport Egyesület szervezésében az óévi ostormenet, ám ez nem jelenti azt, hogy ostorcsattogtatás nélkül zárulna az év.

Az egyesület egy évtizede minden év december 31-én egy régi hagyományt elevenít fel, miszerint az ostorcsattogtatással elűznek minden rossz és ártó gondolatot. A karikás ostor fontos jelképe a magyar kultúrának, régebben pedig a jeles napok alkalmával hagyománynak számított az ostorral való csattogtatás, virtuskodás, tiszteletadás. Ez az utcák és a terek spirituális megtisztítását szolgálta. Az ilyen alkalmak közé tartozott szilveszter napja is, amikor a fiatalok ostorral hangosan pattogtatva vonultak végig az utcákon, biztosítva az egyensúly helyreállítását a föld és az ég között.

– A pandémia miatt idén az ostormenetet nem tarthatjuk meg, azonban szeretném, ha az óév utolsó napja most sem múlna el ostorcsattogtatás nélkül – mondta Pintér Péter, az egyesület elnöke. – Az eseményhez bárki csatlakozhat, tőlük azt szeretnénk kérni, hogy december 31-én pontban 14 órakor mindenki a saját háza előtt vagy az udvarában egy rövid, öt-tíz perces ostorpattogtatással búcsúztassa ezt az évet. Ezzel megmutatva, hogy vannak értékek, amik mellett ki kell állnunk és a mostani helyzetben talán még fontosabb, hogy elűzzük az ármányt és mindazt a rosszat, ami a világban jelen van és megtisztulva kezdhessük el az új évet.

Az egyesület kéri, hogy az ostorcsattogtatásról a résztvevők készítsenek képet, majd küldjék el üzenetben az egyesület Facebook-oldalára vagy az info@7csillag.hu e-mail címre.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!