Különös szilveszter

495
Fotó: Babos Petra

Az elmúlt években sokan fergeteges, táncos bulikban, gyakran távol az otthonuktól töltötték az év utolsó óráit, ám ebben az évben ez a járványhelyzet miatt egészen máshogy alakul. Nem lesz a Fő téren és az utcákon közös ünneplés, koccintás, elmaradnak a nagy baráti partik és a hagyományos ostormenet, valamint a szilveszteri futás is. Helyette sokan otthonaikban, virtuálisan köszöntik távoli szeretteiket, barátaikat. Fontos, hogy a megváltozott élethelyzetben is felülkerekedjünk a nehézségeken és amennyire lehet, jól érezzük magunkat és örömet vigyünk az év utolsó napjába is, hiszen a másnap beköszöntő új év mindig egy új lehetőséget, reményt hordoz magában. Az idei szilveszteri ünneplésről és az óévbúcsúztatás mikéntjéről kérdeztük a belvárosban a járókelőket.

Az óévbúcsúztatás jellegzetes kellékei a tűzijáték, a pezsgő, a virsli és a malacsült.

Horváth Ferenc, a Pápai Hús Piactéren található húsboltjának boltvezető-helyettese elmondta, a vírushelyzet idején sem változtak a fogyasztási szokások. Az emberek többsége a juhbeles, frankfurti virslit keresi, de a kocsonyának valót és a füstölt, valamint bőrös termékeket is előszeretettel vásárolják az év végén. A baromfi- és a haláru ebben az időszakban nem fogy.

A 75 éves Lampért Gyula édesanyjával otthon tölti a szilvesztert.

– Televíziót nézünk majd, beszélgetünk, éjfélkor bontunk egy pezsgőt és koccintunk az új évre. Másnap lencsét eszünk füstölt hússal – mondta Lampért Gyula.

Geiger Bence és Ács Aliz együtt töltik a szilvesztert a nagymamánál.

– Az előző években házibulikba mentünk az év utolsó estéjén, de a járvány miatt idén ez elmarad. Az este folyamán pálinkázunk, beszélgetünk, majd éjfélkor koccintunk és virslit eszünk – mesélte a fiatalember, aki hozzátette, újévi fogadalmat nem tesz. A babonákban nem hisz, de vallja, hogy amit szilveszter éjszakáján csinál az ember, azt teszi egész évben. Végül mindenkinek boldog új évet kívánt.

Móricz Veronika szüleivel tölti a szilvesztert. A fiatal hölgytől megtudtuk, sült disznóhúst, kocsonyát és virslit esznek.

– Természetesen néhány babonát mi is megtartunk, nem mosunk, nem teregetünk az új év első napján. 2021-re minden embernek sok egészséget kívánok, hiszen ez a legfontosabb jelen pillanatban, de természetesen boldogságot és békességet is – fűzte hozzá.

Hörömpöly Imréné Rózsika férjével tölti a szilvesztert. Este együtt nézik a televíziót, éjfélkor koccintanak.

– Úgy gondolom, aki január 1-jén nem tevékenykedik, az egész évben lusta marad. Én azt hiszem, varrni fogok maszkokat és táskákat, illetve rejtvény is fejtek. Természetesen 1-jén lencsét eszünk. Én babonás vagyok. Édesanyám gyermekkoromban arra tanított, hogy újév első napján nem lehet mosni és teregetni, ezt be is fogom tartani – tudtuk meg Hörömpöly Imrénétől, aki sok-sok egészséget és szeretetet kívánt minden embernek 2021-re, hiszen szerinte ezek a legfontosabbak az életben. A jövő évben is szeretne sokat varrni és kertészkedni a kis kertjében.

A szilveszter elmaradhatatlan kelléke a trombita, a konfetti, a szerpentin és a vidám álarcok, jelmezek.

A sétálóutcán az idei évben is találkoztunk egy szilveszteri kellékeket árusító kereskedővel.

– Többnyire csak trombitát keresnek idén a vásárlók, mivel szinte mindenki otthon tölti a szilvesztert. Az előző évekhez képest sokkal kevesebben vettek partikellékeket és dekorációkat az év utolsó estéjére – tudtuk meg Nagy Ildikó kereskedőtől.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!