Éjfélkor engedjük ki otthonainkból ezt az évet!

1133
Kép: internet

Szilveszter, az a nap, amikor az óévtől búcsúzunk, Szent I. Szilveszter pápáról kapta a nevét, aki 335-ben ezen a napon hunyt el Rómában. Szilveszter és újév napjához számos babona kötődik, melyek közül néhányat most felidézünk.

Egy régi magyar babona szerint, ha nem falunk fel minden ételt szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. Tehát ma este hagyjunk ételt a hűtőben és a kamrában!

Ma nem tanácsos baromfihúst enni, mert az elkaparja a szerencsénket, a hallal azonban már nem ennyire egyértelmű a helyzet, hiszen egyes vélekedések szerint elúszik vele a háziak szerencséje, másutt viszont úgy tartják, hogy szerencsét hoz – ahány pikkely, annyi pénz áll a házhoz. A disznóhús lehet a legjobb választás, mert a disznó előtúrja a szerencsénket. Szintén az étkezéshez kötődő hagyomány a lencse fogyasztása, hiszen aki ilyenkor lencsét eszik, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. Aki üzlettel foglalkozik, egyen gyümölcsöt, hogy gyümölcsöző legyen a jövő éve! Ha édesség is kerül az asztalra, érdemes rétest enni, az elnyújtott tészta és minél gazdagabb töltelék ugyanis hosszan tartó sok-sok boldogságot ígér a babona szerint.

Régi hagyomány az egész kenyér megszegése is annak érdekében, hogy az új évben mindig legyen a családnak kenyere.

Azonban ne csak magunkra, de állatainkra is figyeljünk! Ma bőségesen kell enni-inni adni a háziállatoknak – kutyának, macskának, lónak, tehénnek – mert ha ma jóllaknak, egész évben jóllaknak.

Talán ritkábban követett szokás, de sokhelyütt érmét sütnek a pogácsába, és aki az így „töltött” pogácsát megtalálja, annak bőséges lesz a következő éve. De ügyelni kell arra, hogy a pogácsa még az óévben elfogyjon, ellenkező esetben az egész jóslás a visszájára fordul!

Ügyelni kell arra is, hogy ezen a napon ne vigyük ki a szemetet, mert vele együtt kidobjuk a szerencsénket is. Emellett nem érdemes ma nagyértékű dolgokat vásárolnunk, mert akkor egész évben kiadások várnak ránk.

Hölgyeim, figyelem! A mai napon tilos mosni, teregetni, varrni, seperni, vasalni és más hasonlatos házi munkákat végezni, mert az csupa rosszat hoz a jövő évre.

Újév első napján tartózkodjunk a házon belüli veszekedéstől, mert különben az egész évet vitatkozva töltjük.

És végül, 2020-ra tekintve talán a legfontosabb: Szilveszter éjjelén pontban éjfélkor tárjuk ki az összes ajtót, hogy kimehessen az óév, ha ugyanis nem távozik, nem tud bejönni az újév!

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!