406 millió forint a Pápai Ipari Parknak!

1475
Fotó: archív

Köszönjük Magyarország Kormányának, hogy 2020-ban két alkalommal is jelentős többlettámogatásról döntött Pápa városa javára – mondta dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az új év első napján a pápai Városházán dr. Áldozó Tamással közösen tartott sajtótájékoztatón.

Az atlétikai centrum korábban már ismertté vált közel 1,4 milliárdos támogatása után az év utolsó óráiban az ipari parki fejlesztéseinkhez további 406 millió forintot szavazott meg a kormány: köszönjük Orbán Viktor miniszterelnök úr és a kormánytagok támogatását, továbbá dr. Kovács Zoltán képviselő úrnak a döntéselőkészítésben végzett munkáját! A jelentős összegű támogatás a fejlesztés céljára felvenni tervezett önkormányzati hitelt vált ki, így jelentős könnyebbség a városnak, hogy a következő évek költségvetését az erre az összegre jutó törlesztési kötelezettség nélkül tervezheti – foglalta össze dr. Áldozó Tamás polgármester.

A múlt esztendő utolsó napján jelent meg a Magyar Közlöny 298. számában Magyarország Kormánya 2064/2020. (XII. 31.) számú határozata, amiben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 1., 3. és 6. prioritása keretében finanszírozott egyes projektek támogatásának növeléséről döntöttek. A többlettámogatást nyert pályázatok között szerepel a Pápai Ipari Park fejlesztését szolgáló projekt is: 406 153 167 forintot kapott a város a korábban elnyert 800 millió forint mellé a fejlesztési program megvalósítására.

A Juhar utca – Veszprémi út – elkerülő út által határolt terület 1997-ben nyerte el az Ipari Park címet, a TOP keretében most záruló fejlesztés: a Kopja utca meghosszabbítása, a Juhar utca megújítása, a Bocsor utca – Nagysallói út – Juhar utca kereszteződésében a körforgalmi csomópont kialakítása, továbbá a kerékpárút-, parkoló-, járda- és buszmegálló-építés az elmúlt évtizedek legnagyobb önkormányzati beruházása a területen. A 2016-ban előkészített projekt költségei 2020 végére a másfélszeresükre nőttek, ennek a többletköltségnek a terhét vette le a pápai önkormányzatról a kormány döntése – emelte ki a sajtótájékoztatón dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő.

Dr. Áldozó Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy már a 2020. évi költségvetés tervezésénél számoltak azzal az eséllyel, hogy a TOP keretében elnyert, de időközben jelentősen megdrágult projektek végrehajtásához többletforráshoz juthat a város: 2020-ban végül – a tegnapi döntéssel együtt – 1 milliárd 793 millió forintot sikerült elnyerni. Az önkormányzat a 2021. évi pénzügyi folyamatok tervezésénél sem zárja ki a további többletforrásokhoz való hozzájutás lehetőségét: valamennyi olyan projekt esetében támogatási kérelmet terjesztettek elő, ami megfelel az eljárásrendben foglalt feltételeknek.

Mint ismert, a Pápai Ipari Parkban működnek a város legnagyobb foglalkoztatói, melyek egyben a legtöbb helyi adót is fizetik. A számos vállalkozásnak otthont biztosító területen 2019 óta a – többek között a Pápai Hús Kft-t is működtető – Chi Fu csoport a legnagyobb ingatlantulajdonos.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!