A Református Egyházban nem önjelöltek vannak – Beszélgetés Márkus Mihállyal esperessé választása kapcsán

2452
Fotó: Pintér Ádám

A Magyarországi Református Egyházban nemrégiben megtartották a vezető tisztségviselők választását, melynek eredményeként a gyülekezetek a Pápai Egyházmegye esperesének Márkus Mihályt, a pápai gyülekezet lelkészi elnökét választották. Márkus Mihállyal a jelölésről és terveiről beszélgettünk.

– Az esperesi tisztségre való jelölés a jelölő közgyűlésen történik. Ez előtt volt egy lelkészi értekezlet, ahol a jelenlegi esperes úr felvezette, hogy az idei évben választások vannak és lesz lehetőség jelöltet állítani. Akkor vetette fel az egyik lelkész kolléga, hogy vállalnám-e a jelölést. Nem árulok el titkot, ha elmondom, hat évvel ezelőtt, amikor az előző tisztújítás volt, Lentulai Attila esperes úr mandátuma lejárt és többet nem lehetett újraválasztani, akkor Tóth András mellett, akit esperessé választottunk, én voltam a másik jelölt.

– Ez csalódás volt akkor?

– Nem mondom, hogy nem volt csalódás, de van magyarázatom arra, hogy miért történtek így a dolgok. Máté fiam akkor volt kétéves és meggyőződésem, hogy azért nem lettem hat éve esperes, hogy ő „lásson belőlem valamit”. Hiszen ez a szolgálat többet szólítja el az embert a lakóhelyéről, többször fordul elő, hogy csak késő este ér haza. Úgy gondolom, semmivel nem vagyok alkalmasabb, sem alkalmatlanabb az esperesi tisztségre, mint hat évvel ezelőtt.

– Hogyan fogadta az újabb jelölést? Milyen elképzelésekkel várta a választást?

– Mindig azt mondtam, hogy az egyházunkban nem önjelöltek vannak, hanem a közösség ismeri fel, ha valaki alkalmas valamire. Néhány lelkész kolléga személyes beszélgetésben kérdezett a terveimről. Én biztos vagyok abban, hogy ez nem megy egyedül. Az, hogy valakinek van egy felelőssége a közösségért, az azt jelenti, hogy a közösség nélkül ennek a felelősségnek nem tud megfelelni. Úgy, hogy ők maguk nem segítenek, a közösség nem segít, tagjai nem áldoznak az idejükből, ha nem gondolkozunk közösen, nincs értelme a dolognak.

– A gyülekezetek a jelöltek által írásban összeállított gondolatok, egyfajta koncepció alapján választották ki az általuk leginkább alkalmasnak talált személyt. Most 62 százalékos szavazati aránnyal esett önre a választás. Mit gondol erről az eredményről?

– Örülök, hogy nem 51 százalék, mert az azt jelentené, hogy éppenhogy csak megválasztottak és nagyon nehéz lenne olyan dolgokat megváltoztatni, amelyek az elképzeléseimben szerepelnek. Úgy gondolom, hogy ez a 62 százalék ideális eredmény.

– Amint említette, az esperesi megbízás jóval több feladatot jelent, emellett a pápai gyülekezettől sem búcsúzik.

– Azt kell mondanom, hogy teoretikusan természetesen jelen maradok a pápai gyülekezetben, de azt azért látni kell, hogy ha az ember eddig is másfélszer, vagy kétszer kitöltötte a heti negyven óráját, akkor amellé már nehezen tud újabb negyven órát vállalni. A pápai szolgálatokat ezért át kell strukturálni és erről már a jelöléskor beszélgettünk a lelkész kollégámmal és a presbitériummal. Ők támogattak még úgy is, hogy tudták, ha megválasztanak, kevesebb feladatot tudok végezni, még akkor is, ha ragaszkodom ahhoz, hogy legyen egy egyházmegyei beosztott lelkész, aki az elkövetkező hat évben átvesz a feladataimból. Ez nem azt jelenti, hogy ezentúl nem prédikálok vagy nem végzek temetési szolgálatot, keresztelést, és esküvők is lesznek, de hittanórát például kevesebbet tudok tartani. Idén a konfirmandusaimat biztosan végigviszem májusig, de biztosan lesznek olyan feladatok, amelyekben kevesebb részt tudok vállalni és azt is tervezzük, hogy Gergő kollégám átveszi a gyülekezet képviseletének feladatát, ő lenne majd a lelkészi elnök a továbbiakban. Egyszóval szükség lesz a munka átstrukturálására. Egyébként a járványhelyzet során egyre többet használjuk az online tér adta lehetőségeket, így volt lehetőségem megtapasztalni, hogy mennyi időt – főként az utazással töltött időt – spórolhatunk azzal, ha például egy konferenciát, megbeszélést online tartunk meg.

– Mit jelent az a városnak, a pápai gyülekezetnek, hogy kilenc évtized után visszakerül az esperesi székhely Pápára?

– Azt tudni kell, hogy a református esperesi székhely mindig ott van, ahol az esperes szolgál. Úgy gondolom, hogy a pápai gyülekezet számára megtisztelő, hogy esperesi székhelyként működik tovább. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy ez a gyülekezet részéről egy nagyfokú önzetlenség is, hiszen tudják, hogy a lelkészük az energiáinak egy részét ezentúl nem a gyülekezetükre fordítja. És természetesen óriási felelősség ez a gyülekezet számára, hiszen még nagyobb reflektorfénybe kerül. Azt is hangsúlyoznom kell, hogy ha az újonnan megválasztottakról szólunk, akkor nemcsak rólam szól a történet, hiszen egyházmegyénk új gondnoka, Tóth József, a Munkácsy-iskola tanára, borsosgyőri gondnok. Ő lesz az, akivel együtt dolgozunk majd az egyházmegye élén.     

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!