Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Átalakuló kulturális élet

Pintér-Papp Eszter | 2021.01.04.

Január elsején új fejezet kezdődött a város kulturális életében. Ettől az évtől több korábbi intézmény – így a Jókai Mór Városi Könyvtár és a Gróf Esterházy Károly Múzeum feladatait, valamint a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ művelődéssel kapcsolatos tevékenységeit – a Pápai Platán Nonprofit Kft. vette át. Dr. Áldozó Tamás polgármester és Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője ma valamennyi új szervezeti egységben munkaértekezletet tartottak.

Boros Katalin a Médiacentrum kérdésére elmondta, januártól a közfoglalkoztatottakkal együtt 62-en dolgoznak a Platánnál és pillanatnyilag 5-6 betöltetlen álláshelyük is van. Az ügyvezető hangsúlyozta, fontos volt, hogy rögtön az év első munkanapján találkozzanak az új munkatársakkal, hiszen voltak olyan adminisztratív kérdések, melyeket a munka zavartalan elindulásához mindenképpen tisztázni kellett. Miután ezeket a feladatokat elvégezték, a hét folyamán minden feladatellátási helyen újabb megbeszéléseket tartanak, melyeken az idei tervek megfogalmazásával megkezdik a konkrét szakmai munkát, melynek lényeges eleme lesz egy újfajta működési struktúra kialakítása is.

A Pápai Platán Nonprofit Kft. új szervezeti egységei élén január elsejétől szakmai vezetők állnak. A Jókai Mór Városi Könyvtár esetében Polovitzerné Antal Mónika, a Gróf Esterházy Károly Múzeumban dr. Nagy L. István, az Esterházy-kastély és a Kékfestő Múzeum látogatókkal kapcsolatos feladatainak esetében Poráczky Tünde a szakmai vezető.  A Médiacentrum esetében korábban történt meg az átalakulás, ott Varga András a szakmai vezető. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ esetében pályázattal hirdetik meg a szakmai vezetői állást. Amíg nem találják meg a megfelelő munkatársat, az ott dolgozó kollégákkal Boros Katalin látja el a szakmai vezetői feladatokat.

Boros Katalin úgy fogalmazott, biztos abban, hogy nem volt egyszerű az a fél év, ami az új kollégái mögött van, azonban az új év egy korábbi szakasz lezárását és valami új kezdetét jelenti. – Nagyra értékelem és becsülöm azokat a kollégákat, akik úgy döntöttek, hogy elfogadják azt, hogy november 1-jétől a Munka Törvénykönyve hatálya alatt folytatják tevékenységüket, majd igent mondtak arra a szerződésmódosításra, amit kínáltam nekik. Akik a mai megbeszéléseken részt vettek, úgy döntöttek, hogy tudnak és akarnak az új szervezetben dolgozni. Nagyrészt mindenki a korábbi feladatait látja el, csak a munkaszervezet változik – hangsúlyozta az ügyvezető, aki arról is szólt, hogy nem tűnt el minden bizonytalanság a munkatársakból, de ez nem is volt várható.

Mint megtudtuk a koronavírus-járvány jelentősen megnehezíti a szervezeti egységek számára a tervezést. Ezért a hét második felében elkezdik összeállítani az „A” terveket erre az évre, melyet a járványhelyzettel kapcsolatos aktuális intézkedésektől függően tudnak megvalósítani, vagy azok függvényében kényszerülnek átszervezni „B”, esetleg „C” tervvé. Először megnézik, hogy mely 2020-ra tervezett programok azok, melyek megvalósulhattak, melyek azok, melyek nem jöhettek létre, de 2021-ben is aktuálisak, megszervezhetők. Pillanatnyilag március 15-étől kezdődően teljes évre készülnek.

Polovitzerné Antal Mónika, a könyvtár szakmai vezetője a megbeszélést követően elmondta, a könyvtár korábbi 21 munkatársából az év első munkanapján 12-en kezdték meg a munkát a bibliotékában. A munkatársak nagy várakozással és izgatottan várják az új helyzetet. A 2021-es év új kihívások elé állítja a könyvtár dolgozóit, fontos feladatuk lesz a könyvtár, az olvasás népszerűsítése. Az ő szervezeti egységükben is sok volt a bizonytalanság a munkatársak között, de a Pápai Platán Nonprofit Kft-vel folytatott egyeztetések megnyugtatást jelentettek, így az ünnepekre már mindenki nyugodtan készülhetett.  

Valamennyi megbeszélésen részt vett dr. Áldozó Tamás is. Ő röviden úgy fogalmazott, a legfontosabb gondolat, amit megfogalmazott, az volt, hogy ma egy hosszú folyamat végére tettek pontot. Az elmúlt fél évben többször találkoztak az egyes szervezeti egységek munkatársaival és tervezték a jövőt. A jövő pedig a mai nappal megkezdődött.  

 




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: