Eltűnik a Hódoska

2522
Fotó: HuHa

Hatalmas hulladékkupacok, rozoga lakóházak, romos épületmaradványok – ez a látvány fogadja régóta a Hódoskába érkezőket, ennek az elborzasztó állapotnak azonban az önkormányzat véget szeretne vetni és rendbe kívánja tenni a városszéli területet. A majorban tizenhárom lakás volt, ebből kilencnek az önkormányzat a tulajdonosa, négy magántulajdonban van. Az önkormányzati tulajdonú, kiürített, leromlott lakások közül kettőt már korábban lebontottak, hétfőn pedig újabb kettő eltávolítását kezdte meg a Városgondnokság külső vállalkozó bevonásával.

Bakó Istvántól, a Városgondnokság vezetőjétől megtudtuk, a két összeépített, de szerkezetében önálló lakás egyikében egy méter magasságban szemetet halmoztak fel, a nyílászárók többsége hiányzott és eltűntek a melegburkolatok is. A lakhatatlan állapotú lakások tetőzetét hétfőn bontották le, ma pedig a falakat tüntette el a föld színéről a lánctalpas markoló. A hulladékot és az építési törmeléket lerakóhelyre szállították.

A mostani épületbontás csak az első lépés volt, a tervek szerint további kiürített, önkormányzati lakásokat is lebontanak a következő hónapokban. Dr. Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott, reményeik szerint az elmúlt évtizedekben kialakult zárvány végjátéka zajlik.

– Ezek a lakások emberi tartózkodásra alkalmatlanok, ezért lebontjuk őket. Azt szeretnénk végeredményként látni, hogy üres, megtisztított terület alakul itt ki, mely alkalmas lesz később fejlesztésre – magyarázta a városvezető, hozzátéve, olyan változást szeretnének itt véghez vinni, mint, amire az idősebb pápaiak emlékezhetnek a Határ utcában.

Kiemelte, azért, hogy ne alakulhassanak ki a mostanihoz hasonló állapotok, kamerát telepítenek a Hódoskába vezető útra, hiszen ma a lomizásból megmaradt, semmire nem használható holmik hegyei találhatók itt.

– Itt halmozódnak fel azok a költségek, amit az önkormányzat fizet meg, azért, hogy néhány pápai családnak jó legyen – közölte.

A polgármester a város egy másik pontján, a Rigó lakótelepen is szükségesnek tartja a beavatkozást, ott magántulajdonú és közös tulajdonú lakások közötti terület van, ahol szintén hegyekben áll a szemét. A város hatósági eszközei a hulladékbírság kiszabását tették lehetővé, ha ezt nem fizetik meg, végrehajtási joggal terhelik meg az ott lévő lakásokat. Az ottani tarthatatlan állapotok felszámolása kis lépésekben hozhat eredményt, a magántulajdon tiszteletben tartása mellett – véli dr. Áldozó Tamás.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!