Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

5. nap

Lőrincz M. Ákos | 2021.01.06.

Január 1-én kaptam meg a koronavírus elleni oltásomat és ennek örömére naplót indítottam, hogy mi történik velem nagyban és molekuláris szinten a következő 30 napban. Igyekszem közérthetően és helyenként illusztrálva bemutatni az eseményeket. Előre bocsátom, hogy a közérthetőség fontosabb szempont lesz, mint a tűpontos immunológia leírat, ezzel lehet nem egyetérteni, a kritikát szívesen fogadom. (Hogy miért vetemedek ilyenre, azt írás alján lehet megtalálni).

Nézzük mi a helyzet az 5. napon:
– MÉG MINDIG JÓL VAGYOK! Semmilyen nyomát, vagy káros mellékhatását nem érzem az oltásomnak.
– Az oltottak között van olyan, akinek még a válla sem fájt és van olyan, aki fáradtabbnak érezte magát. Volt, aki izzadt kicsit, de lázat/hőemelkedést nem sikerült mérnie.
– Már arról is hírt tudok adni, hogy egy, az Egyesült Államokban dolgozó kolléga egy másik gyártó mRNS alapú vakcináját kapta meg. Köszöni, jól van. (Az engedélyével nyomon fogom követni az eseményeket vele kapcsolatban is.)
– MÉG NAGYSZERŰBB, HOGY AZ MTA ORVOSI TUDOMÁNYOK OSZTÁLYA FELHÍVÁST TETT KÖZZÉ SARS-COV-2 ELLENI VÉDŐOLTÁSRÓL!.

Tegnap a nem várható mellékhatásokról volt szó, most tisztázzunk pár dolgot a várható hatásokról:
– Amennyiben megkapom mindkét oltást 21 nap elteltével, akkor a második oltást követő 7. napra várhatóan kialakul egy kb. 95%-os védelem a koronavírus fertőzéssel szemben. Ez jól hangzik, de mit is jelent pontosan?
– A vizsgálatban 43 ezer embert vizsgáltak. A vizsgáltak felét a tényleges oltóanyaggal, a másik felét annak oldószerével oltották be, tehát a második (kontroll) csoport nem kapott mRNS tartalmú vezikulákat. A vizsgálat során sem a vizsgáltak, sem a vizsgálók nem tudták, hogy ki kapott igazi oltást és ki tartozott a kontroll csoportba.
– A vizsgálati időszak alatt (átlagosan 2 hónap) a KONTROLL CSOPORTBAN 162 ESETBEN FIGYELTEK MEG COVID-19 MEGBETEGEDÉST, AZ OLTÓANYAGOT KAPÓK KÖZÖTT 8 ESETBEN. Mi következik ebből?
– AZ OLTÁS NEM JELENT 100%-OS VÉDETTSÉGET A MEGBETEGEDÉS ELLEN, DE IGEN JELENTŐSEN CSÖKKENTETTE A MEGBETEGEDÉS ESÉLYÉT. Ez nem jelenti azt, hogy a fennmaradó 5% teljesen védtelen, valószínűleg náluk is van valamilyen fokú védettség, de nem volt elegendő ahhoz, hogy teljesen tünetmentesek maradjanak – védettségi szintjüknél súlyosabb fertőzést kaptak.
– A FERTŐZÉS SÚLYOSSÁGA TÖBB MINDENTŐL FÜGG: például a szervezetbe jutó vírusszámtól, az immunrendszer sajátosságaitól és a társbetegségektől. Például az én esetemben teljesen biztos vagyok benne, hogy 2020 márciusa és decembere között néhány vírus csak belém jutott: akár a kórházban akár máshol. Ember vagyok, és mint ilyen biztosan hibáztam párszor a védőruha levételnél, vagy akár a nagybevásárlás során. Mégsem betegedtem eddig meg, mert a szervezetembe jutott kevés vírust a természetes immunrendszerem elintézte. EZÉRT FONTOS A MASZK, A KESZTYŰ ÉS MINDEN EGYÉB HIGIÉNIAI SZABÁLY, AMELY CSÖKKENTI A VÍRUSSZÁMOT.
– EZEKET A SZABÁLYOKAT MÉG AZ OLTÁS UTÁN IS BE KELL TARTANI. Egyrészt mert nem azonnali a védettség kialakulása, másrészt mert nincs 100%-os védettség az oltás esetén sem.
– Sőt, igazából a fertőzés ténye független az oltástól: ha belénk jutnak a vírusok, akkor fertőzöttek vagyunk. DE AZ OLTÁS KÖVETŐEN 95%-BAN NEM BETEGSZÜNK MEG, MERT AZ IMMUNRENDSZER AZELŐTT LEGYŐZI A VÍRUSOKAT, HOGY AZOK TÜNETEKET OKOZNÁNAK. Ez azt is jelenti, hogy SOKKAL KEVESEBB KÓROKOZÓ LESZ BENNÜNK, ÉPP EZÉRT SOKKAL KEVÉSBÉ FOGUNK MI IS FERTŐZNI (nem köhögünk, nem tüsszögünk, nincs hasmenésünk).
– Tehát, bár az oltás után is fog kelleni még a maszk egy darabig, de ahogy egyre csökken a betegek száma, úgy egyre csökken a vírusok száma is, és egyszer csak nem lesz annyi vírus, hogy fertőzést tudjon okozni. Ekkor szűnik meg a járvány. (Ez a mi tervünk, a vírus tervéről majd máskor.)
– Mindeközben bennem fontos, de nem túl látványos dolgok zajlanak. Mostanra MÁR BIZTOSAN VAN NÉHÁNY teljesen felidegesített IMMUNSEJTEM – főleg T-limfociták és antigén prezentáló sejtek – amelyek vadul PRÓBÁLJÁK ELTAKARÍTANI AZ IDEGEN TÜSKEFEHÉRJÉKET. Azonban, ha van egy kis szerencsém, akkor nem járnak sikerrel és RÁÉBREDNEK, HOGY NINCSENEK ELEGEN. Hogy erre mit tesznek, azt meghagyom holnapra, hadd essenek szegény sejtek tényleg pánikba, és nehogy én áruljam el nekik mi a megoldás.
– Tehát 4 NAPPAL ELŐBBRE JÁROK A KORONAVÍRUS ELLENI IMMUNVÁLASZBAN, MINTHA MEGFERTŐZŐDTEM VOLNA. Még mindig nincs érdemi védettségem, de már alakul a dolog…

Folytatás holnap.

A nevem Lőrincz M. Ákos. A naplót magánemberként vezetem, egyébként a Semmelweis Egyetemen szereztem PhD fokozatot immunológia témában. Jelenleg belgyógyászként a Szent György Kórház kardiológia osztályán dolgozom, de most a COVID járvány miatt az intenzív osztályon igyekszem segíteni koronavírus fertőzöttek ellátását. Félállásban továbbra is a SE Élettani Intézetének adjunktusa vagyok, kutatási területem az immunrendszer és kórokozók interakciója és az extracelluláris vezikulák. Kevesebb jelenjen meg





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: