Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ön mikor szedi le a karácsonyfát?

Babos Petra | 2021.01.06.

Január 6. vízkereszt napja, egy régi keresztény ünnep, melynek neve arra utal, amikor Jézus megkeresztelkedett a Jordán vizében. A hagyomány szerint ekkor szedik le a karácsonyfákat. Ennek oka, hogy vízkeresztkor kezdetét veszi a farsangi időszak, amikor a meghittség helyébe a vidámság lép. Ezúttal az ehhez kapcsolódó hagyományokról és szokásaikról kérdeztük a belvárosban a járókelőket.

Tamásfi Mónikáék már évek óta műfenyőt állítanak karácsonykor. Mint mondta, panellakásban laknak, így szerinte nem szerencsés az igazi fenyő, mert az hamar lehullik.

– Ismerjük a hagyományt, hogy vízkeresztkor szokás leszedni a fákat, de mi ezt nem tartjuk, majd a jövő hétvégén bontjuk csak le – tudtuk meg a fiatal hölgytől.

Kiss Árpádné elárulta, ők mindig a vízkereszthez közel eső hétvégén, vasárnap szedik le a karácsonyfát.

– Ragaszkodom az élő fenyőhöz, mivel az a legszebb és nagyon jó illata van. A vízkereszt egy szimbólum. Amikor gyerekek voltunk, vízkeresztkor szedtük le a karácsonyfát, s ettük meg a szaloncukrokat, édességeket, ami a fát díszítette az ünnepi időszakban. Nálunk ez azóta is hagyomány, s ezt szeretnénk is tartani mindig – mondta a hölgy, aki hozzátette, a fát a vegyes tüzelésű kazánjukban fogják elégetni.

Kemény Béláné családi házban lakik, s náluk az a hagyomány, hogy minden évben a kertjükből vágják ki december 24-én délelőtt a fenyőfát, s azt díszítik fel.

– Hatalmas, közel 3 méter 50 centis karácsonyfánk van az idén. Nem volt könnyű a díszítés, ebben a lányom segített. Még mindig gyönyörű pompájában áll a feketefenyő – mondta az idős hölgy, aki elmondta, ismeri vízkereszt hagyományát, ám, mivel egyetlen tüske sem hullott le a fáról, még úgy döntöttek, a későbbiekben szedik le a fát.

Kemény Béláné január 6-án templomba is elmegy, hiszen a katolikusoknál ez parancsolt ünnep. Egy üvegben vizet is visz magával, amit megszenteltet.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: