Nagyon jó évet zárt a pápai futóközösség

326
Fotó: Pápai Futók Csoportja

Az első maratoni vagy félmaratoni célba érkezés, új egyéni csúcs, életmódváltás, először teljesített hat percen belüli kilométer – a Pápai Futók Csoportjának tagjai közül mindenki másra büszke a 2020-as évből.

A pandémia miatt bevezetett korlátozások, tilalmak az egyéni szabadtéri edzésekre nem vonatkoztak, így a csoport tagjainak 2020-ban nem kellett lemondani a kinti futás öröméről. A futók éltek is a lehetőséggel, fiatalok és idősebbek az óévben rengeteg kilométert tettek meg. A mögöttünk hagyott esztendőről Györkös Virággal, a csoport vezetőjével beszélgettünk.

– Versenyek szempontjából jól indult az évünk, egészen márciusig több alkalommal is rajtvonal mögé álltak futóink – kezdte a visszaemlékezést Györkös Virág BSI futónagykövet. – A járvány miatt aztán minden megmérettetési lehetőségünk elmaradt, igaz a felkészülés nem szakadt meg, egyénileg gyűjtöttük a kilométereket. A virtuális futások korszaka következett, igyekeztük egymást biztatni és fenntartani a motivációt. Augusztusban aztán folytatódott a félbeszakadt versenyszezon, ultrafutásban szép egyéni és csapateredmények születtek, újabb ironmannel gazdagodott a város, duatlonban például országos bajnokunk lett, magához képest mindenki nagyon sokat fejlődött.

Györkös Virág elmondta, tagjaik hobbifutók, akik család, munka mellett sportolnak, sokan 2020-ban mérföldkőhöz érkeztek, először jutottak 10, 21 kilométer fölé vagy épp teljesítették első maratonjukat.

– A városi futóink közül sokan tavaly próbálták ki először a terepfutást, mely szinte kivétel nélkül mindenkinek szerelem lett. Meghódítottuk a Kékestetőt vagy említhetném akár a Kőris-hegyet is. Büszkék vagyunk arra is, hogy Bogár Jánossal, az ultrafutás élő legendájával nagyon jó kapcsolatot ápolunk, nagyon motiváló számunkra.

A csoport vezetője visszaemlékezésében a pápai futóélet egyik újabb mérföldkövének nevezte a júliusban átadott külső-várkerti futópályát, melynek hatására sokan húzták fel ismét futócipőjüket, közel húsz év nélkülözés után lett rekortán borítású pálya Pápán. Györkös Virág búcsúzóul elmondta, biztos benne, hogy lendületük idén sem fogy el, sőt az atlétikai centrum jövőbeni átadásával még intenzívebb és sokszínűbb futóélet lesz városunkban.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!