Veszprém Megye Időskorú Önkéntese díjat kapott Terebesi József

1198
Fotó: Babos Petra

December végén vehette át Terebesi József a Veszprém Megye Időskorú Önkéntese díjat. A jelölést harminc év kitartó munkájának elismeréseként kezdeményezte a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület. 

Terebesi József ennek kapcsán kérdésünkre elmondta, hatalmas meglepetés érte, amikor kézhez kapta a díjat.

– Veszprémben vettem át az elismerést. Sós Mari felkérésére mentem a megyeszékhelyre egy előadást tartani a Himfy Bandériumról. Én akkor még nem is sejtettem, hogy ilyen elismerésben részesítenek – mesélte meghatottan Terebesi József, aki karácsonyi ajándéknak nevezte a díjat.

Terebesi József eleinte Döbröntén és környékén tett kirándulásokat,  felesége is nagyon szerette a természetjárást, majd gyermekei is megkedvelték ezt a szabadidős tevékenységet. Később csatlakoztak a Textiles természetjáróihoz, ahol Gáti Lászlótól tudta ellesni a természetjárás, túravezetés tudományát. A Textiles megszűnése után egyénileg folytatták a tevékenységüket, de közben egyre többen csatlakoztak hozzájuk. Ekkor érkezett a felkérés a Jókai Mór Művelődési Központtól, hogy náluk is próbálja meg népszerűsíteni e nemes és hasznos szabadidős tevékenységet. Huszonöt éven át volt a JMSZK Bakancsos Természetjáró Kör vezetője, ám visszavonulása óta is részt vesz a csoport munkájában, töretlen lelkesedéssel szervezi és vezeti a túrákat feleségével együtt. 

A harminc esztendő emlékére Terebesi József Döbröntén saját kezűleg állított egy turista-emlékoszlopot. A Bakancsos Természetjáró Kör minden évben január utolsó szombatján tartja a természetjárók napját, akkor emlékeznek meg Gáti Lászlóról is.

– Tanácsolnám-e a fiataloknak, hogy önkénteskedjenek? Ha ez nem belülről jön, akkor nem fog működni. Én sosem kaptam tanácsot, csak mindig éreztem, mit kell tennem – mondta Terebesi József.

– Nekem a természetjárás a minden! Nehéz mondatokba foglalni, de számomra a kikapcsolódást, az emberi kapcsolatokat, a természethez való közel kerülést jelenti. Én nemcsak kiránduló vagyok, hanem keresem a látnivalókat is. Ezt nagy türelemmel, alázattal lehet végezni, mert az erdő akkor mutatja meg magát. A harminc év alatt sikerült olyan szuper túracsoportot létrehoznom, amire igazán büszke vagyok. Örömmel tölt el, hogy a vezetőjük lehetek a feleségemmel közösen – tudtuk meg Terebesi Józseftől, aki hozzátette, rengeteg túrát szervezett, mindig addig mentek, amíg jólesett, de ha számszerűsíteni kellene, akkor azt mondhatja, hogy évente 32-34 túrát szerveznek.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!